Tohle pečivo se perfektně hodí jako slané sušenky na oslavu, ať už rodinnou nebo s přáteli. Pečou se z křehkého těsta, do kterého se přidává nastrouhaný sýr. Jsou krásně nadýchané a neuvěřitelně dobré.

Výhodou sýrového těsta na tato srdíčka je, že z něj můžete vykrájet libovolné tvary. Kolečka, čtverečky, nebo si vezměte do ruky rádýlko a nakrájejte tyčinky. Já jsem dělala srdíčka proto, že máme krátce před svátkem zamilovaných a já jej chtěla tímhle valentýnským receptem připomenout.
MŮJ TIP: Honí vás mlsná? zkuste sladkou variantu a pusťte se do těchto lineckých srdíček!
➜ Suroviny
Na pečená sýrová srdíčka potřebujete:
TĚSTO:

- Máslo; vyndejte ho asi půl hodiny předem z lednice
- Mouka; hladká
- Žloutek; bílek schovejte na potření
- Sýr; strouhaný. Vezměte nějaký tučnější, s obsahem tuku kolem 40-45 %. Dobře se mi osvědčila Gouda nebo Eidam. Typ sýra ovlivní výslednou chuť a slanost pečiva.
- Sůl
NA POTŘENÍ:

- Bílek; který vám zbyl od žloutku. Nespotřebujete ho celý, budete potřebovat jen na potření povrchu slaného pečiva předtím, než ho posypete mákem nebo kmínem a vložíte do trouby.
- Posypka; dle chuti. Já jsem použila celý kmín a nemletý mák.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Podrobný postup
KROK 1: Do mísy nasekejte máslo, přidejte žloutek, najemno nastrouhaný sýr, mouku a sůl. Zpracujte na jemné hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho na 15 minut odpočinout do mrazáku.
KROK 2: Mezitím vyložte plech pečicím papírem a připravte si vál. Pomoučněte ho a vezměte si k ruce váleček na těsto.
KROK 3: Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!). Formičkou na cukroví vykrajujte srdíčka. Pomocí plochého nože je přemístěte na připravený plech.

KROK 4: Bílkem potřete povrch srdíček. Část z nich posypte celým kmínem, jiné nemletým mákem.

KROK 5: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
➜ Servírování
Upečená slaná srdíčka naskládejte do misky nebo na tác a podávejte jako slané pohoštění. Jsou výborné večer ke sklence vína nebo k pivu.

➜ Šikovné tipy
- Kromě máku a kmínu použijte k posypce sezamová semínka, papriku, nebo nějakou dobrou kořenicí směs, kterou máte vyzkoušenou.
- Během pečení srdíčka nabydou a jakoby se nafouknou. Jsou velmi křehká. A nebezpečně návyková!
- Pečená sýrová srdíčka skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a suchu. Vydrží zhruba týden.
Další chutné recepty:

Pečená sýrová srdíčka
Suroviny
Těsto:
- 110 g máslo
- 130 g hladká mouka
- 1 žloutek
- 120 g strouhaný sýr - např. Gouda, Eidam (obsah tuku 45-45 %)
- ¼ lžička sůl
Posypka:
- 1 bílek
- 1 lžička kmín - celý
- 1 lžička mák - celý
Instrukce
- Do mísy nasekejte máslo, přidejte žloutek, najemno nastrouhaný sýr, mouku a sůl. Zpracujte na jemné hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho na 15 minut odpočinout do mrazáku.
- Mezitím vyložte plech pečicím papírem a připravte si vál. Pomoučněte ho a vezměte si k ruce váleček na těsto.
- Odpočinuté těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!). Formičkou na cukroví vykrajujte srdíčka. Pomocí plochého nože je přemístěte na připravený plech.
- Bílkem potřete povrch srdíček. Část z nich posypte celým kmínem, jiné nemletým mákem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z množství surovin podle základního receptu dostanete asi 40 ks pečených srdíček.
- SERVÍROVÁNÍ: Upečená slaná srdíčka naskládejte do misky nebo na tác a podávejte jako slané pohoštění. Jsou výborné večer ke sklence vína nebo k pivu.
- Kromě máku a kmínu použijte k posypce sezamová semínka, papriku, nebo nějakou dobrou kořenicí směs, kterou máte vyzkoušenou.
- SKLADOVÁNÍ: Pečená sýrová srdíčka skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a suchu. Vydrží zhruba týden.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Marie
jsou podle mého gusta