Recept na omeletu, která je jednoduchá, rychlá, a navíc skvěle chutná? Jeden tu pro vás mám! Tahle vaječná omeleta se strouhaným sýrem je u nás doma absolutní hit, ke snídani ji dělám co chvilku. Její tajemství spočívá v přidání strouhanky a studené vody, díky nimž je úžasně nadýchaná. Vyzkoušejte.

K přípravě omelety potřebujete nepřilnavou pánev o průměru 20 cm a šikovnou plochou obracečku. Pokud budete postupovat podle receptu, zaručuju, že během chvilky vykouzlíte skvělé jídlo, které fantasticky chutná.
MŮJ TIP: K omeletě zakousněte tyhle domácí housky s majonézou (jsou neuvěřitelně měkoučké!)
➜ Ingredience

K přípravě omelety se sýrem potřebujete:
- Vejce
- Sýr; strouhaný. Vyberte tučnější, s obsahem tuku kolem 40-45 %. Potřebujeme totiž, aby se sýr při smažení rozpustil. Méně tučný sýr se tak snadno nerozteče, drží pohromadě a je tužší. Omeleta dělaná s takovým sýrem bude „žvýkavá“, nikoliv měkká. Sama jsem použila čedar (kupuji za dobrou cenu v Lidlu), dobře poslouží i 45% Gouda nebo Eidam.
- Strouhanka; obyčejná z nastrouhaného sušeného pečiva
- Voda; studená
- Sůl
- Sádlo; na osmažení omelety, nebo jakýkoliv jiný tuk na smažení, který používáte
Na ozdobu omelety si připravte zeleninu, která vám chutná, nebo kterou máte doma po ruce.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Rozklepnutá vejce vyšlehejte v misce s vodou, strouhankou a solí.
- Na pánvi rozpusťte sádlo a nalijte do ní směs na omeletu.
- Povrch posypte nastrouhaným sýrem.
- Smažte při střední teplotě, dokud se sýr nerozpustí.
- Poté vaječnou omeletu stáhněte na talíř a přehněte napůl.
- Ozdobte zeleninou a podávejte.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Do široké misky nebo hlubokého talíře rozklepněte vejce. Přilijte vodu, přisypte strouhanku a osolte. Ručně, pomocí vidličky, vyšlehejte řidší vaječnou směs. Buďte trpěliví, ve směsi by neměly být žádné žmolky ze strouhanky.

KROK 2: Rozehřejte nepřilnavou pánev o pr. 20 cm a rozpusťte v ní při střední teplotě sádlo. Mezitím nastrouhejte sýr, na ručním struhadle s malými slzičkami.
KROK 3: Vaječnou směs vylijte na rozehřátou pánev v tenké vrstvě, krouživým pohybem pánve rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu. Postavte na plotýnku a povrch posypte po celé ploše nastrouhaným sýrem. Nechte pomalu smažit, až omeleta zatuhne a sýr na povrchu se rozpustí. Trvá to kolem 3-4 minut.

KROK 4: Omeletu opatrně stáhněte pomocí ploché obracečky, při pokládání na talíř ji přehněte napůl.
➜ Servírování
Vaječnou omeletu ihned podávejte ještě teplou, dokud je sýr roztečený – tak chutná nejlépe. Na talíři ji ozdobte barevnou zeleninou a zelenými salátovými listy. Vždy přidávám plátek chleba namazaný máslem. Omeletu můžete posypat čerstvě namletými chilli vločkami, případně pepřem.
Servírujte jako teplou snídani pro perfektní start do nového dne, nebo jako lehčí, rychlou a bezmasou večeři.

➜ Šikovné tipy
- Omeleta se neobrací! Vaječná směs se na pánev nalévá v tenké vrstvě, proto se propeče, aniž by se musela obracet.
- Chcete-li omeletu výživnější a sytější, vhoďte na pánev lžíci proužků natenko nakrájené slaniny a osmažte ji. Teprve na osmaženou slaninu nalijte vaječnou směs.
- Tajnými ingrediencemi této omelety jsou strouhanka a studená voda! Podobně se postupuje při přípravě smaženky. Tyhle dvě suroviny zaručí, že omeleta bude nadýchaná a opravdu měkká.
Další rychlé recepty:

Nadýchaná vaječná omeleta se sýrem
Suroviny
- 2 ks vejce
- 3 lžíce voda - studená
- 2 lžíce strouhanka
- ½ hrnek strouhaný sýr - asi 60 g, čedar, Gouda, Eidam - obsah tuku 40-45 %
- ¼ lžička sůl
- 2 lžička sádlo - nebo jiný tuk na smažení
Instrukce
- Do široké misky nebo hlubokého talíře rozklepněte vejce. Přilijte vodu, přisypte strouhanku a osolte. Ručně, pomocí vidličky, vyšlehejte řidší vaječnou směs. Buďte trpěliví, ve směsi by neměly být žádné žmolky ze strouhanky.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev o pr. 20 cm a rozpusťte na ní při střední teplotě sádlo. Mezitím nastrouhejte sýr, na ručním struhadle s malými slzičkami.
- Vaječnou směs vylijte na rozehřátou pánev v tenké vrstvě, krouživým pohybem pánve rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu. Postavte na plotýnku a povrch posypte po celé ploše nastrouhaným sýrem. Nechte pomalu smažit, až omeleta zatuhne a sýr na povrchu se rozpustí.
- Omeletu opatrně stáhněte pomocí ploché obracečky, na talíři ji přehněte napůl.
Poznámky
- Vystačí na jednu vydatnější porci, dvě omelety o průměru 20 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Vaječnou omeletu podávejte ihned ještě teplou, dokud je sýr roztečený – tak chutná nejlépe. Na talíři ji ozdobte barevnou zeleninou a zelenými salátovými listy. Vždy přidávám plátek chleba namazaný máslem. Omeletu můžete posypat čerstvě namletými chilli vločkami, případně pepřem.
- K přípravě potřebujete nepřilnavou pánev o pr. 20 cm. Tento průměr se mi dobře osvědčil, omeleta lze snadno přemístit na talíř, aniž by se potrhala.
- Omeleta se neobrací! Vaječná směs se na pánev nalévá v tenké vrstvě, proto se propeče, aniž by se musela obracet.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu