Co ještě více vylepší poctivou hovězí polévku? Za mě jednoznačně domácí nudle! I když dnes vlasové nudličky koupíte v každém krámě, teprve nudle doma s láskou připravené propůjčí polévce chuť, jak ji znáte z babiččiny kuchyně.

Na domácí nudle potřebujete mouku, vajíčko, a trochu námahy při vyvalování nudlového těsta natenko. Příprava je nadmíru snadná, zvládne ji s přehledem i začátečník v kuchyni zatím zvlášť nepolíbený. Nemějte z domácích těstovin strach a vyrobte si je podle mého jednoduchého receptu.
MŮJ TIP: Do čirých polévek z vývaru se také skvěle hodí celestýnské nudle (jsou rychlé a v polévce chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny

Na domácí vaječné nudle do polévky potřebujete:
- Vejce
- Mouka; hladká
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Z mouky a vajíčka vypracujte polotuhé těsto.
- Nechte 15 minut odpočinout, pak jej vyválejte na tenko.
- Nudlové těsto nechte 30 minut proschnout.
- Nařezejte na pruhy široké 4 cm, ty položte na sebe a nakrájejte z nich tenké nudličky.
- Domácí nudle vařte ve slané vodě 2 minuty a poté vložte do polévky.
➜ Podrobný popis s fotkami
KROK 1: Mouku vsypte do misky a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčko (foto 1). Vidličkou postupně prošlehávejte vejce s moukou, až vznikne těstíčko. To i se zbývající moukou vyklopte na vál a zpracujte v polotuhé těsto (foto 2).
Pokud těsto lepí, nasypte si na vál trochu mouky a zapracujte ji do těsta.


KROK 2: Těsto zabalte do folie (potravinářské nebo do sáčku – foto 3) a nechte na vále 15 minut odpočinout. Poté rozválejte na plát tenkého těsta, snažte se o obdélník nebo čtverec s co nejvíce pravidelnými okraji. Počítejte s tím, že tahle část si vyžádá trochu fyzické práce.
Těsto by mělo být poloprůhledné, schválně jsem ho dala na utěrku, abyste viděli, jak jím prosvítají proužky na utěrce. Schválně jsem vyválené těsto změřila, obdélník měl rozměry kolem 45x35 cm – přibližně jako plech na pečení!

KROK 3: Nyní nechte těsto asi 30 minut proschnout. Ne déle, při krájení nudlí by se lámalo. Dobře proschnuté těsto je při ohnutí stále pružné, nepraská.
KROK 4: Proschnuté těsto nakrájejte na pruhy asi 4 cm široké. Nepravidelné okraje odřízněte. Pruhy naskládejte na sebe a nakrájejte na tenké nudličky. Krájím kolébkovým nožem se střenkou dlouhou alespoň 20 cm. Pruhy skládám po dvou, těsto mi pod rukama při krájení tolik „netančí“.

KROK 5: Nakrájené nudle uvařte ve slané vodě po dobu dvou minut (foto 1). Nudle zceďte a propláchněte studenou vodou (foto 2). Poté je vložte do talíře s horkou hovězí polévkou při servírování.

➜ Sušení domácích nudlí
Naše babičky dělávaly nudle zejména v létě, kdy slepice nesly dost vajec. Nudle potom sušily a používaly v zimě do polévek.
Pokud si chcete nudle také nasušit do zásoby, nechte nakrájené nudličky proschnout v suchu a teple dva až tři dny. Případně je dosušte v troubě zapnuté na mírnou teplotu, či v sušičce potravin.
Nudle skladujte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě, aby nenatáhly vlhkost. Při správném skladování vydrží minimálně půl roku, dost možná i déle.

➜ Užitečné tipy
- Přesné množství mouky vždy záleží na velikosti vajíčka. Na vál si nasypu a rozprostřu lžíci dvě mouky, a pokud těsto lepí, zapracuju ji do něj, dokud není polotuhé.
- Měkčí těsto vám půjde lépe vyválet, ale bude víc lepit. Je třeba ho poprášit moukou, aby se vám pruhy těsta při krájení těstovin nenávratně neslepily k sobě.
- Do domácích těstovin se nedává sůl. Tu nudle získají při vaření ve slané vodě. Pokud byste nudle osolili a pak je skladovali, vězte, že sůl natahuje vodu, nudle by mohly navlhnout a zplesnivět.
- Z těsta podle receptu můžete nakrájet nejenom vlasové nudle, ale také jiné tvary; například široké nudle nebo fleky. Tip na recept: šunkofleky s uzeným.

➜ Otázky a odpovědi
Na přípravu polévkových nudlí se nejčastěji používá buď hladká, nebo hrubá mouka. Z hladké mouky budou nudle na skus tužší a pevnější, zatímco nudle z hrubé mouky budou kypřejší, měkčí, a při vaření mírně nabydou. Při vaření je třeba více je hlídat, aby se nerozvařily. Výběr mouky na domácí nudle záleží na preferenci chuti.
Nudle vařte samostatně ve slané vodě, nikoliv přímo v polévce. Pokud byste je zavařovali přímo do polévky, mohla by zbytková mouka z povrchu nudlí polévku zakalit. Navíc se nudle zavařené v horké polévce snáz rozvaří.
Domácí nudle potřebují vařit kratší dobu než nudle kupované. Tenké nudle vařte ve vroucí, dostatečně osolené vodě po dobu dvou minut. Poté je slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var. Takto připravené nudle vkládejte do talíře s horkou polévkou.
Více chutných receptů:

Domácí polévkové nudle
Suroviny
- 1 vejce
- 100 g hladká mouka - plus na podsypání
Instrukce
- Mouku vsypte do misky a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčko. Vidličkou postupně prošlehávejte vejce s moukou, až vznikne těstíčko. To i se zbývající moukou vyklopte na vál a zpracujte v polotuhé těsto. Pokud těsto lepí, nasypte si na vál trochu mouky a zapracujte ji do těsta.
- Těsto zabalte do folie (potravinářské nebo do sáčku) a nechte na vále 15 minut odpočinout. Poté rozválejte na plát tenkého těsta, snažte se o obdélník nebo čtverec s co nejvíce pravidelnými okraji. Počítejte s tím, že tahle část si vyžádá trochu fyzické práce.
- Nyní nechte těsto asi 30 minut proschnout. Ne déle, při krájení nudlí by se lámalo. Dobře proschnuté těsto je při ohnutí stále pružné, nepraská.
- Proschnuté těsto nakrájejte na pruhy asi 4 cm široké. Nepravidelné okraje odřízněte. Pruhy naskládejte na sebe a nakrájejte na tenké nudličky. Krájím kolébkovým nožem se střenkou dlouhou alespoň 20 cm. Pruhy skládám po dvou, těsto mi pod rukama při krájení tolik „netančí“.
- Nakrájené nudle uvařte ve slané vodě po dobu dvou minut. Nudle zceďte a propláchněte studenou vodou. Poté je vložte do talíře s horkou polévkou při servírování.
Poznámky
- Z množství připravíte asi dva hrníčky nudlí.
- Přesné množství mouky vždy záleží na velikosti vajíčka. Na vál si nasypu a rozprostřu lžíci dvě mouky, a pokud těsto lepí, zapracuju ji do něj, dokud není polotuhé.
- Z těsta podle receptu můžete nakrájet nejenom vlasové nudle, ale také jiné tvary; například široké nudle nebo fleky.
- SUŠENÍ NUDLÍ: nechte nakrájené nudličky proschnout v suchu a teple dva až tři dny. Případně je dosušte v troubě zapnuté na mírnou teplotu, či v sušičce potravin. Nudle skladujte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě, aby nenatáhly vlhkost. Při správném skladování vydrží minimálně půl roku, dost možná i déle.
- Nudle vařte samostatně ve slané vodě, nikoliv přímo v polévce. Pokud byste je zavařovali přímo do polévky, mohla by zbytková mouka z povrchu nudlí polévku zakalit. Navíc se nudle zavařené v horké polévce rychleji rozvaří.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu