• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Pomazánky

    Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky

    Dne: 29. 8. 2022 · Aktualizováno: 30. 1. 2024 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 105Sdílení

    Mám pro vás jednoduchý recept na mrkvovou pomazánku, kterou namažete na chlebíčky, jednohubky, nebo jen tak na chleba. U nás doma je tahle pomazánka jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak využít mrkev.

    Mrkvová pomazánka v misce.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Detailní postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Skladování
    ➜ Užitečné tipy
    Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky

    Pomazánka se připravuje z blanšírované mrkve, což znamená, že mrkev krátce povaříte v osolené vodě a poté ji rychle zchladíte. Tím zastavíte var, mrkev bude pevná na skus a zachová si svěží oranžovou barvu.

    Do pomazánky dále patří majolka a Lučina a jemně nastrouhaná cibulka. Nakonec stačí osolit a opepřit a už můžete mazat na pečivo!

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi pomazánku, vyzkoušejte rozhudu (je snadná a chutná fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na mrkvovou pomazánku včetně popisku.

    Na rychlou domácí pomazánku z nastrouhané mrkve potřebujete:

    • Mrkev
    • Lučina; pokud ji nemáte, nahraďte ji žervé nebo tvarohem
    • Majolka; čistá majonéza bez příchuti
    • Cibule; klasická kuchyňská cibule, potřebujete jí jen trochu, na množství podle základního receptu stačí lžíce nadrobno pokrájené cibule
    • Na ochucení: sůl a pepř

    Dále si připravte pečivo – plátky veky, pokud se chcete pustit do chlebíčků, nebo nakrájený rohlík, pokud pomazánku použijete na jednohubky. Mrkvové pomazánce sluší, když jí posypete nakrájenými čerstvými bylinkami v kontrastní barvě, ideální je třeba pažitka.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší špalíky.
    2. Ty povařte 5 minut v osolené vodě a pak prudce zchlaďte.
    3. Mrkev nastrouhejte najemno.
    4. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
    5. K mrkvi přidejte cibuli, Lučinu a majolku. Osolte a opepřete.
    6. Důkladně promíchejte a podávejte.

    ➜ Detailní postup s fotkami

    KROK 1: Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky a nakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asi natřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.

    Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte 5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrně slijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studené vody, klidně přidejte pár kostek ledu.

    Povaření mrkve v hrnci.
    Zchlazení mrkve v hrnci po blanšírování.

    KROK 2: Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.

    KROK 3: Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách.

    TIP: Čtěte také, jak nastrouhat mrkev

    Krájení mrkve na struhadle.

    KROK 4: K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.

    Suroviny na mrkvovou pomazánku v míse.

    ➜ Servírování

    Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.

    Mrkvová pomazánka namazaná na kouscích pečiva, ozdobená pažitkou.

    ➜ Skladování

    Pokud vám nějaká pomazánka zbyde, dejte ji do misky, přikryjte folií a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.

    ➜ Užitečné tipy

    • Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
    • Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.
    • Navzdory obsažené majolce si troufám tvrdit, že tuhle mrkvovou pomazánku lze zařadit mezi zdravé. Pomazánku navíc můžete namazat na celozrnné pečivo a odčinit tak případnou výčitku svědomí, že jste při přípravě použili majonézu.

    Další chutné recepty:

    • Luxusní hermelínová pomazánka
    • Rybičková pomazánka
    • Mrkvový salát s jablky
    • Mrkvovo-celerová pomazánka
    • Drožďová pomazánka
    Mrkvová pomazánka v misce

    Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky

    Petra Kupská
    Mám pro vás jednoduchý recept na mrkvovou pomazánku, kterou namažete na chlebíčky, jednohubky, nebo jen tak na chleba. U nás doma je tahle pomazánka jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak využít mrkev.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 5 minutes mins
    Čas celkem 20 minutes mins
    Chod Chuťovky
    Kuchyně Česká
    Porce 4 porce

    Suroviny 

    • 2 mrkve - středně velké
    • 100 g Lučina - případně žervé nebo tvaroh
    • 100 g majolka
    • 1 lžíce cibule - jemně nakrájená
    • sůl
    • pepř

    Instrukce 

    • Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky anakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asinatřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrněslijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studenévody, klidně přidejte pár kostek ledu.
    • Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
    • Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malýchslzičkách.
    • K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte aopepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 4 porce / namazané chleby.
    • SERVÍROVÁNÍ: Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.
    • Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
    • Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s mrkví
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 105Sdílení

    Další recepty:

    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem
    • Pomazánka z vepřového masa na krajíci chleba, s nakrájenou sladkokyselou okurkou na povrchu.
      Pomazánka z vepřového pečeného masa nebo bůčku
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem

    Reader Interactions

    Comments

    1. Vladimír

      22 dubna, 2025 at 8:21 pm

      Velmi dobrá pomazánka! V lednici zbývala mrkev a přemýšlel jsem, co s ní. Vaše pomazánka na čerstvém pečivu zachutnala mně i celé rodině. Díky za recept.

      Odpovědět
    2. Lucie

      23 října, 2022 at 11:21 pm

      5 stars
      Opět výborný recept, chutnalo, pomazánku určitě udělám znovu.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        05 listopadu, 2022 at 6:48 pm

        Děkuji moc, Lucie, za milý komentář! U nás má tahle pomazánka také úspěch, a to i u dětí, co jinak moc mrkev nemusí 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz