Mám pro vás jednoduchý recept na mrkvovou pomazánku, kterou namažete na chlebíčky, jednohubky, nebo jen tak na chleba. U nás doma je tahle pomazánka jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak využít mrkev.
Pomazánka se připravuje z blanšírované mrkve, což znamená, že mrkev krátce povaříte v osolené vodě a poté ji rychle zchladíte. Tím zastavíte var, mrkev bude pevná na skus a zachová si svěží oranžovou barvu.
Do pomazánky dále patří majolka a Lučina a jemně nastrouhaná cibulka. Nakonec stačí osolit a opepřit a už můžete mazat na pečivo!
MŮJ TIP: Pokud máte rádi pomazánku, vyzkoušejte rozhudu (je snadná a chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na rychlou domácí pomazánku z nastrouhané mrkve potřebujete:
- Mrkev
- Lučina; pokud ji nemáte, nahraďte ji žervé nebo tvarohem
- Majolka; čistá majonéza bez příchuti
- Cibule; klasická kuchyňská cibule, potřebujete jí jen trochu, na množství podle základního receptu stačí lžíce nadrobno pokrájené cibule
- Na ochucení: sůl a pepř
Dále si připravte pečivo – plátky veky, pokud se chcete pustit do chlebíčků, nebo nakrájený rohlík, pokud pomazánku použijete na jednohubky. Mrkvové pomazánce sluší, když jí posypete nakrájenými čerstvými bylinkami v kontrastní barvě, ideální je třeba pažitka.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší špalíky.
- Ty povařte 5 minut v osolené vodě a pak prudce zchlaďte.
- Mrkev nastrouhejte najemno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- K mrkvi přidejte cibuli, Lučinu a majolku. Osolte a opepřete.
- Důkladně promíchejte a podávejte.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky a nakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asi natřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.
Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte 5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrně slijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studené vody, klidně přidejte pár kostek ledu.
KROK 2: Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
KROK 3: Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách.
TIP: Čtěte také, jak nastrouhat mrkev
KROK 4: K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.
➜ Servírování
Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.
➜ Skladování
Pokud vám nějaká pomazánka zbyde, dejte ji do misky, přikryjte folií a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.
➜ Užitečné tipy
- Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
- Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.
- Navzdory obsažené majolce si troufám tvrdit, že tuhle mrkvovou pomazánku lze zařadit mezi zdravé. Pomazánku navíc můžete namazat na celozrnné pečivo a odčinit tak případnou výčitku svědomí, že jste při přípravě použili majonézu.
Další chutné recepty:
- Luxusní hermelínová pomazánka
- Rybičková pomazánka
- Mrkvový salát s jablky
- Mrkvovo-celerová pomazánka
- Drožďová pomazánka
Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky
Suroviny
- 2 mrkve - středně velké
- 100 g Lučina - případně žervé nebo tvaroh
- 100 g majolka
- 1 lžíce cibule - jemně nakrájená
- sůl
- pepř
Instrukce
- Blanšírování mrkve: Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky anakrájejte ji na větší špalíky. Jednu mrkev přeřízněte asinatřikrát. Do hrnce dejte vařit vodu a dostatečně ji osolte.Jakmile se voda začne vařit, opatrně do ní vhoďte mrkev. Vařte5 minut, voda by měla po celou dobu pobublávat. Poté opatrněslijte a zalijte uvařenou mrkev dostatečným množstvím studenévody, klidně přidejte pár kostek ledu.
- Jak mrkev chladne, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Vychlazenou mrkev nastrouhejte na ručním struhadle na malýchslzičkách.
- K nastrouhané mrkvi přidejte cibuli, majolku a Lučinu. Osolte aopepřete. Důkladně promíchejte a máte hotovo.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 porce / namazané chleby.
- SERVÍROVÁNÍ: Mrkvová pomazánka chutná skvěle na jakémkoliv druhu pečiva. Pokud připravujete obložené chlebíčku a chcete alternativu k tradičnímu bramborovému salátu, je pomazánka dobrou volbou. Je vynikající na jednohubky, na svačinu mezi dva krajíce chleba, pro děti na svačinu nebo do práce.
- Mrkev můžete do pomazánky nastrouhat i syrovou, ale povařená je lepší, jemnější. Úplně nejlepší je pomazánka z pečené mrkve – záleží na vás, kolik máte času, nebo kolik ho jste ochotní vaření obětovat.
- Jako vylepšení lze do pomazánky přidat nastrouhané vařené vejce, malý stroužek utřeného česneku nebo trochu nastrouhaného sýra.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Lucie
Opět výborný recept, chutnalo, pomazánku určitě udělám znovu.
Petra Kupská
Děkuji moc, Lucie, za milý komentář! U nás má tahle pomazánka také úspěch, a to i u dětí, co jinak moc mrkev nemusí 🙂