Jednoduché nepečené cukroví, které skvěle vypadá, a ještě lépe chutná? To jsou mandlové hříbky z marcipánové hmoty. S marcipánem se dobře pracuje, s cukrovím rády pomůžou děti.

Mandlové hříbky patří k cukroví, které na tácu mezi ostatním vynikne. Tvarem věrně připomínajícím opravdové hříbečky v lese budou neochvějně lákat k ochutnání. Hříbečky patří k nepečenému cukroví, které stačí připravit pár dní před Vánoci.
MŮJ TIP: Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste jednoduchá vosí hnízda!
➜ Suroviny

K přípravě domácích mandlových hříbečků potřebujete:
- Mandle; loupané. Mandle melu najemno na ručním mlýnku na strouhanku vždy před přípravou cukroví.
- Moučkový cukr; pokud chcete mít jistotu, že v marcipánové hmotě nebudou hrudky, cukr prosejte.
- Vaječný bílek; poslouží jako pojivo
- Tmavé kakao; holandského typu (nikoliv Granko). Poslouží k obarvení části marcipánu, které se použije na kloboučky hříbků.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále si vezměte k ruce dřevěnou vařečku s menším průměrem rukojeti – obrácenou vařečkou budete dělat důlky do kloboučků.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Mandle namelte najemno na ručním mlýnku.

KROK 2: Nastrouhané mandle dejte do misky, přidejte bílek a cukr. Nejprve pomocí vidličky, poté rukama zpracujte na měkké a mírně lepivé těsto.

KROK 3: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné z nich zapracujte kakaový prášek. Buďte trpěliví, tento krok vyžaduje trochu trpělivosti. Počítejte s tím, že budete mít od kakaa zalepené ruce, ale žádný strach, jednoduše je potom omyjete pod teplou vodou.

KROK 4: Z obou těst vyválejte stejně silné a dlouhé válečky. Dejte je vedle sebe, nechte mezi nimi asi 1 cm místa. Pomocí cukrářské karty nebo nožem nakrájejte na stejné velké dílky. Krájejte obě těsta najednou, dostanete tak stejný počet bílých a kakaových dílků.
KROK 5: Klobouček hříbku: Z kakaového dílku uválejte kuličku. Držte ji v dlani, do druhé ruky si vezměte dřevěnou vařečku s tenčím průměrem rukojeti a obrácenou stranou do kuličky udělejte opatrně důlek.
Nožička hříbečku: Z bílého dílku vyválejte také kuličku, mírně vytvarujte do válečku. Horní část vytáhněte do špičky. Dolní mírně zploštěte, aby hříbek stál.
Nakonec špičku nožičky vsuňte do důlku v kloboučku hříbku a mírně přitlačte.

TIP: Mandlové hříbečky nechte do druhého dne proschnout překryté papírovým ubrouskem.
➜ Jak skladovat?
Připravte si neprodyšnou krabici (plast, kov) a vyložte ji papírovými ubrousky. Hříbečky opatrně naskládejte do krabice a tu uzavřete. Skladujte při pokojové teplotě.
Marcipánové hříbky můžete skladovat i v papírové krabici. Ta je prodyšná, počítejte tedy s tím, že cukroví více vyschne.

➜ Užitečné tipy
- Máte-li pouze mandle ve slupce, krátce je povařte ve vodě a následně zchlaďte. Tomuto procesu se říká blanšírování. Slupku poté z mandlí snadno sloupnete jednoduchým promnutím v utěrce.
- Dá se místo mandlí použít mandlová mouka? Upřímně, nemám zkušenost. Mandlové mouky bývají odtučněné, bála bych se, že marcipánová hmota připravená z mandlové mouky bude sušší a mít tendenci se rozpadat.
- Jak dlouho před Vánoci dělat marcipánové hříbky? Jedná se o nepečené cukroví, které navíc obsahuje bílek. Cukroví připravujte ideálně necelý týden před Vánoci.
Další vánoční cukroví:
Více inspirace najdete v kategorii Vánoce.

Nepečené mandlové hříbečky
Suroviny
- 150 g mandle - loupané
- 200 g moučkový cukr
- 1 ks bílek
- 1,5 lžíce kakao - holandského typu
Instrukce
- Loupané mandle bez slupky namelte najemno na ručním mlýnku.
- Nastrouhané mandle dejte do misky, přidejte bílek a cukr. Nejprve pomocí vidličky, poté rukama zpracujte na měkké a mírně lepivé těsto.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné z nich zapracujte kakaový prášek. Buďte trpěliví, tento krok vyžaduje trochu trpělivosti.
- Z obou těst vyválejte stejně silné a dlouhé válečky. Dejte je vedle sebe, nechte mezi nimi asi 1-2 cm místa. Pomocí cukrářské karty nebo nožem nakrájejte na stejné velké dílky. Krájejte obě těsta najednou, dostanete tak stejný počet bílých a kakaových dílků.
- Klobouček hříbku: Z kakaového dílku uválejte kuličku. Držte ji v dlani, do druhé ruky si vezměte dřevěnou vařečku s tenčím průměrem rukojeti a obrácenou stranou do kuličky udělejte opatrně důlek.
- Nožička hříbečku: Z bílého dílku vyválejte také kuličku, mírně vytvarujte do válečku. Horní část vytáhněte do špičky. Dolní mírně zploštěte, aby hříbek stál.
- Nakonec špičku nožičky vsuňte do důlku v kloboučku hříbku a mírně přitlačte.
Poznámky
- Z množství vytvarujete asi 20 hříbků.
- Mandlové hříbky nechte do druhého dne proschnout při pokojové teplotě. Poté narovnejte do plastové nebo kovové krabice vyložené papírovým ubrouskem. Krabici uzavřete.
- Jak dlouho před Vánoci dělat marcipánové hříbky? Jedná se o nepečené cukroví, které navíc obsahuje bílek. Cukroví připravujte ideálně necelý týden před Vánoci.
- Dá se místo mandlí použít mandlová mouka? Upřímně, nemám zkušenost. Mandlové mouky bývají odtučněné, bála bych se, že marcipánová hmota připravená z mandlové mouky bude sušší a mít tendenci se rozpadat.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu