• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Nepečené mandlové hříbečky

Dne: 7. 12. 2022 · Upraveno: 9. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 15Sdílení

Jednoduché nepečené cukroví, které skvěle vypadá, a ještě lépe chutná? To jsou mandlové hříbky z marcipánové hmoty. S marcipánem se dobře pracuje, s cukrovím rády pomůžou děti.

Mandlové hříbečky vyrovnané na talířku.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Jak skladovat?
➜ Užitečné tipy
Nepečené mandlové hříbečky

Mandlové hříbky patří k cukroví, které na tácu mezi ostatním vynikne. Tvarem věrně připomínajícím opravdové hříbečky v lese budou neochvějně lákat k ochutnání. Hříbečky patří k nepečenému cukroví, které stačí připravit pár dní před Vánoci.

MŮJ TIP: Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste jednoduchá vosí hnízda!

➜ Suroviny

Suroviny na hříbky z mandlového marcipánu, včetně popisku.

K přípravě domácích mandlových hříbečků potřebujete:

  • Mandle; loupané. Mandle melu najemno na ručním mlýnku na strouhanku vždy před přípravou cukroví.
  • Moučkový cukr; pokud chcete mít jistotu, že v marcipánové hmotě nebudou hrudky, cukr prosejte.
  • Vaječný bílek; poslouží jako pojivo
  • Tmavé kakao; holandského typu (nikoliv Granko). Poslouží k obarvení části marcipánu, které se použije na kloboučky hříbků.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Dále si vezměte k ruce dřevěnou vařečku s menším průměrem rukojeti – obrácenou vařečkou budete dělat důlky do kloboučků.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Mandle namelte najemno na ručním mlýnku.

Mletí mandlí na ručním mlýnku s kličkou.

KROK 2: Nastrouhané mandle dejte do misky, přidejte bílek a cukr. Nejprve pomocí vidličky, poté rukama zpracujte na měkké a mírně lepivé těsto.

Suroviny na mandlové těsto v bílé míse. Bílek, mleté mandle, moučkový cukr.

KROK 3: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné z nich zapracujte kakaový prášek. Buďte trpěliví, tento krok vyžaduje trochu trpělivosti. Počítejte s tím, že budete mít od kakaa zalepené ruce, ale žádný strach, jednoduše je potom omyjete pod teplou vodou.

Marcipánové těsto na mandlové hříbečky, kakaové a světlé.

KROK 4: Z obou těst vyválejte stejně silné a dlouhé válečky. Dejte je vedle sebe, nechte mezi nimi asi 1 cm místa. Pomocí cukrářské karty nebo nožem nakrájejte na stejné velké dílky. Krájejte obě těsta najednou, dostanete tak stejný počet bílých a kakaových dílků.

KROK 5: Klobouček hříbku: Z kakaového dílku uválejte kuličku. Držte ji v dlani, do druhé ruky si vezměte dřevěnou vařečku s tenčím průměrem rukojeti a obrácenou stranou do kuličky udělejte opatrně důlek.

Nožička hříbečku: Z bílého dílku vyválejte také kuličku, mírně vytvarujte do válečku. Horní část vytáhněte do špičky. Dolní mírně zploštěte, aby hříbek stál.

Nakonec špičku nožičky vsuňte do důlku v kloboučku hříbku a mírně přitlačte.

Příprava mandlových hříbečků, vánočního cukroví. Tmavá část těsta na kloboučky, bílý marcipán na nožičky.

TIP: Mandlové hříbečky nechte do druhého dne proschnout překryté papírovým ubrouskem.

➜ Jak skladovat?

Připravte si neprodyšnou krabici (plast, kov) a vyložte ji papírovými ubrousky. Hříbečky opatrně naskládejte do krabice a tu uzavřete. Skladujte při pokojové teplotě.

Marcipánové hříbky můžete skladovat i v papírové krabici. Ta je prodyšná, počítejte tedy s tím, že cukroví více vyschne.

Mandlové hříbky vyrovnané na talířku.

➜ Užitečné tipy

  • Máte-li pouze mandle ve slupce, krátce je povařte ve vodě a následně zchlaďte. Tomuto procesu se říká blanšírování. Slupku poté z mandlí snadno sloupnete jednoduchým promnutím v utěrce.
  • Dá se místo mandlí použít mandlová mouka? Upřímně, nemám zkušenost. Mandlové mouky bývají odtučněné, bála bych se, že marcipánová hmota připravená z mandlové mouky bude sušší a mít tendenci se rozpadat.
  • Jak dlouho před Vánoci dělat marcipánové hříbky? Jedná se o nepečené cukroví, které navíc obsahuje bílek. Cukroví připravujte ideálně necelý týden před Vánoci.

Další vánoční cukroví:

  • Linecké cukroví hned měkké
  • Plněné ořechy
  • Podvodnice

Více inspirace najdete v kategorii Vánoce.

Mandlové hříbky vyrovnané na talířku.

Nepečené mandlové hříbečky

Petra Kupská
Jednoduché nepečené cukroví, které skvěle vypadá, a ještě lépe chutná? To jsou mandlové hříbky z marcipánové hmoty. S marcipánem se dobře pracuje, s cukrovím rády pomůžou děti.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Vánoční cukroví
Kuchyně Česká
Porce 20 hříbků
Kalorie 84 kcal

Suroviny 

  • 150 g mandle - loupané
  • 200 g moučkový cukr
  • 1 ks bílek
  • 1,5 lžíce kakao - holandského typu

Instrukce 

  • Loupané mandle bez slupky namelte najemno na ručním mlýnku.
  • Nastrouhané mandle dejte do misky, přidejte bílek a cukr. Nejprve pomocí vidličky, poté rukama zpracujte na měkké a mírně lepivé těsto.
  • Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné z nich zapracujte kakaový prášek. Buďte trpěliví, tento krok vyžaduje trochu trpělivosti.
  • Z obou těst vyválejte stejně silné a dlouhé válečky. Dejte je vedle sebe, nechte mezi nimi asi 1-2 cm místa. Pomocí cukrářské karty nebo nožem nakrájejte na stejné velké dílky. Krájejte obě těsta najednou, dostanete tak stejný počet bílých a kakaových dílků.
  • Klobouček hříbku: Z kakaového dílku uválejte kuličku. Držte ji v dlani, do druhé ruky si vezměte dřevěnou vařečku s tenčím průměrem rukojeti a obrácenou stranou do kuličky udělejte opatrně důlek.
  • Nožička hříbečku: Z bílého dílku vyválejte také kuličku, mírně vytvarujte do válečku. Horní část vytáhněte do špičky. Dolní mírně zploštěte, aby hříbek stál.
  • Nakonec špičku nožičky vsuňte do důlku v kloboučku hříbku a mírně přitlačte.

Poznámky

  • Z množství vytvarujete asi 20 hříbků.
  • Mandlové hříbky nechte do druhého dne proschnout při pokojové teplotě. Poté narovnejte do plastové nebo kovové krabice vyložené papírovým ubrouskem. Krabici uzavřete.
  • Jak dlouho před Vánoci dělat marcipánové hříbky? Jedná se o nepečené cukroví, které navíc obsahuje bílek. Cukroví připravujte ideálně necelý týden před Vánoci.
  • Dá se místo mandlí použít mandlová mouka? Upřímně, nemám zkušenost. Mandlové mouky bývají odtučněné, bála bych se, že marcipánová hmota připravená z mandlové mouky bude sušší a mít tendenci se rozpadat.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 84kcalSacharidy: 12gBílkoviny: 2gTuky: 4g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Nepečené, Z ořechů
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 15Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT