• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Tipy do kuchyně

    Jak snadno a rychle oloupat rajčata

    Dne: 23. 8. 2022 · Aktualizováno: 23. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

    • 3Sdílení

    Rajčata chutnají nejlépe čerstvá, ale pokud z nich plánujete uvařit, dost možná je budete muset oloupat, aby tuhá slupka nekazila dojem z pokrmu. V tomto článku se dozvíte jednoduchou metodu, díky níž rajčata oloupete snadno a během chvilky.

    Naříznutá rajčata připravená k loupání, v bílé vaničce s nožem.
    Obsah článku ukázat
    Co budete potřebovat
    Loupání rajčat
    Fotopostup
    Užitečné tipy
    Recepty s loupanými rajčaty

    Co budete potřebovat

    K ruce si vezměte nožík s ostrou špičkou nebo s jemně zoubkovaným ostřím, dále větší, spíše širší hrnec na spaření rajčat a nádobu, v níž rajčata zchladíte.

    Loupání rajčat

    1. Dejte vařit vodu, nejlépe do rychlovarné konvice.
    2. Rajčata omyjte a odstraňte zelenou stopku, pokud na rajčeti zůstala.
    3. Nožem nařízněte rajče do kříže. Stačí mělký řez, každý o délce kolem dvou centimetrů.
    4. Naříznutá rajčata vložte do hrnce a přelijte je vroucí vodou. Rajčata musí být zcela ponořená.
    5. Rajčata nechte v horké vodě jednu minutu, ale ne déle.
    6. Spařená rajčata přendejte do nádoby se studenou vodou. Slupka v řezu zkrabatí a oddělí se od vnitřní dužiny.
    7. Pomocí nožíku pak slupku jednoduše odstraňte.

    Fotopostup

    Příprava rajčat na loupání.
    Rajčata v hrnci spařená horkou vodou.
    Zchlazená rajčata, loupání.
    Oloupaná rajčata.

    Užitečné tipy

    • Nejlépe se dají oloupat rajčata vyzrálá a pevná. Příliš měkká rajčata spařením rozměknou ještě více a je pravděpodobné, že z nich získáte blátivou hmotu.
    • Voda, do které rajčata po spaření přendáte, musí být opravdu studená až ledová. Šokovým zchlazením zastavíte var a vnitřní dužina zůstane pevná. Pro lepší efekt do vody přidejte kostky ledu. Tomuto způsobu se říká blanšírování.
    • Nejlépe se na naříznutí rajčete osvědčil nůž s jemně zubatým ostřím, případně nožík s ostrou špičkou, kterou rajče lehce napíchnete a řez dokončíte.

    Recepty s loupanými rajčaty

    • Polévka z čerstvých rajčat
    • Omáčka na špagety marinara
    • 3Sdílení

    Další recepty:

    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená
    • Vykynuté těsto na rohlíky v bílé míse.
      Jak nechat těsto kynout v troubě?
    • Ručně nadrcený hřebíček mezi složeným archem pečicího papíru.
      Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)
    • Vysypávání vymazané bábovkové formy strouhankou.
      Jak správně vymazat a vysypat bábovkovou formu?

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz