Rajčata chutnají nejlépe čerstvá, ale pokud z nich plánujete uvařit, dost možná je budete muset oloupat, aby tuhá slupka nekazila dojem z pokrmu. V tomto článku se dozvíte jednoduchou metodu, díky níž rajčata oloupete snadno a během chvilky.
Obsah článku
ukázat
Co budete potřebovat
K ruce si vezměte nožík s ostrou špičkou nebo s jemně zoubkovaným ostřím, dále větší, spíše širší hrnec na spaření rajčat a nádobu, v níž rajčata zchladíte.
Loupání rajčat
- Dejte vařit vodu, nejlépe do rychlovarné konvice.
- Rajčata omyjte a odstraňte zelenou stopku, pokud na rajčeti zůstala.
- Nožem nařízněte rajče do kříže. Stačí mělký řez, každý o délce kolem dvou centimetrů.
- Naříznutá rajčata vložte do hrnce a přelijte je vroucí vodou. Rajčata musí být zcela ponořená.
- Rajčata nechte v horké vodě jednu minutu, ale ne déle.
- Spařená rajčata přendejte do nádoby se studenou vodou. Slupka v řezu zkrabatí a oddělí se od vnitřní dužiny.
- Pomocí nožíku pak slupku jednoduše odstraňte.
Fotopostup
Užitečné tipy
- Nejlépe se dají oloupat rajčata vyzrálá a pevná. Příliš měkká rajčata spařením rozměknou ještě více a je pravděpodobné, že z nich získáte blátivou hmotu.
- Voda, do které rajčata po spaření přendáte, musí být opravdu studená až ledová. Šokovým zchlazením zastavíte var a vnitřní dužina zůstane pevná. Pro lepší efekt do vody přidejte kostky ledu. Tomuto způsobu se říká blanšírování.
- Nejlépe se na naříznutí rajčete osvědčil nůž s jemně zubatým ostřím, případně nožík s ostrou špičkou, kterou rajče lehce napíchnete a řez dokončíte.
Prostor pro vaši zpětnou vazbu