Mrkev je vítanou surovinou pro vaření i sladké pečení. Na mrkvi se připravuje maso, jsou z ní skvělé saláty, ale také třeba mrkvový dort nebo cukroví zvané mrkvánky.
V dnešním článku poradím, jak rychle a jednoduše mrkev nastrouhat. Potřebujete k tomu nůž, škrabku a ruční struhadlo s malými slzičkami.

➜ Postup
KROK 1: Mrkev se zbytky hlíny na povrchu omyjte pod teplou tekoucí vodou. Použijte kartáč na zeleninu nebo mycí houbu.
KROK 2: Nožem odkrojte asi 0,5 cm z obou stran mrkve: špičku a místo, odkud vyrůstají zelené listy.

KROK 3: Škrabkou oloupejte povrch mrkve. Ranou mrkev bez skvrn a jiných viditelných vad stačí pouze očistit, slupku loupat nemusíte.

KROK 4: Struhadlo pevně uchopte do levé ruky (jste-li pravák) a vložte do větší mísy, nebo jej položte na krájecí prkénko.
KROK 5: Mrkev vezměte do pravé ruky a pohybem nahoru a dolů nastrouhejte na ploše struhadla s jemnými slzičkami.

TIP: Uvedený popis je vhodný pro strouhání menšího množství mrkve. Jedná se o rychlý a snadný způsob, který je však fyzicky náročný a vyžaduje trochu cviku pro správný sklon a přítlak mrkve na struhadlo, abyste si neporanili bříška prstů.
Přečtěte si také správný postup, jak nastrouhat jablka.
➜ Struhadlo na mrkev
Ruční struhadlo na mrkev a jinou zeleninu má nejčastěji tvar čtyřbokého hranolu, který se směrem vzhůru zužuje. Vyznačuje se stabilní základnou a pohodlným držadlem.
Každá ze stran struhadla nabízí jiný typ a tvar ostří. Obvykle jsou to jemné slzičky, hrubé slzy, rovnoběžné ploché zářezy na strouhání plátků, a husté ostré hroty na mělnění potravin.
Struhadlo by mělo být vyrobené z kvalitní nerezové oceli, která zůstává ostrá i po opakovaném použití a netupí se. Povrch nerezové oceli navíc odolává kyselinám, obsaženým v mrkvi a další zpracovávané zelenině či ovoci.

➜ Strouhání většího množství mrkve
Strouhání mrkve pro vícečlennou rodinu na ručním čtyřstěnném struhadle je již fyzickou výzvou. Doporučuji v takovém případě ruční mlýnek s bubínkem opatřeným strouhacími slzičkami.
Mlýnek snadno připevníte k desce stolu, mrkev vložíte do plnicího otvoru, lehce přitlačujete, zatímco druhá ruka otáčí kličkou mlýnku. Uvádí tak do pohybu bubínek se struhadly, který mrkev snadno nastrouhá.
Ruční bubínkový mlýnek se hodní nejenom na strouhání mrkve a další zeleniny, skvěle na něm nastrouháte sýr nebo suché rohlíky na strouhanku.
Pro náročné je tu pak elektrický mlýnek, fungující na stejném principu jako ruční. Výhodou je, že fyzickou práci zcela nahradí elektrická energie. Nastrouhání mrkve je pak otázkou okamžiku.
Jistou nevýhodou může v tomto případě být složitější čistění a místo, kterou elektrický mlýnek na kuchyňské lince zabírá.
➜ Užitečné tipy
- Pamatujte, že mrkev obsahuje oranžové barvivo – karoten. Pokud ji budete strouhat do bílé nádoby, může po sobě nastrouhaná mrkev zanechat oranžové skvrny.
- Nejlépe vám půjde strouhat mrkev střední velikosti (mívá hmotnost kolem 80-100 g). Dobře padne do ruky a má dostatečný průměr, aby se při strouhání nezlomila.
- Podle typu receptu mrkev nastrouhejte najemno nebo nahrubo – na větších slzičkách struhadla. Pokud potřebujete mrkev na kolečka, nakrájejte je jednoduše nožem.
VYZKOUŠEJTE: Mrkvový salát s jablky, Mrkvová pomazánka

Jak nastrouhat mrkev
Kuchyňské vybavení
- Ruční 4hranné struhadlo
- Kuchyňský nůž
- Kuchyňská mísa
- Škrabka
Suroviny
- 2 ks mrkev - středně velká
Instrukce
- Mrkev se zbytky hlíny omyjte pod teplou tekoucí vodou.
- Nožem odkrojte asi 0,5 cm špičky a část, odkud vyrůstají zelené listy.
- Škrabkou oloupejte povrch mrkve.
- Struhadlo pevně uchopte a vložtedo nádoby nebo položte na krájecí prkénko.
- Mrkev vezměte do druhé ruky a nastrouhejte ji na části struhadla s malými slzičkami.
Poznámky
- Pamatujte, že mrkev obsahuje oranžové barvivo – karoten. Pokud ji budete strouhat do bílé nádoby, může po sobě zanechat oranžové skvrny.
- Nejlépe se strouhá mrkev střední velikosti (mívá hmotnost kolem 80-100 g). Dobře padne do ruky a má dostatečný průměr, aby se při strouhání nezlomila.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu