• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Tipy do kuchyně

    Jak nastrouhat brambory

    Dne: 6. 1. 2023 · Aktualizováno: 16. 6. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 1Sdílení

    Brambory patří mezi stálice v české kuchyni. Jednou z jejich úprav je nastrouhání syrových brambor pro další využití v receptu. V tomto článku představím, jak rychle a jednoduše nastrouhat syrové brambory, třeba na křupavé bramboráky!

    Nastrounané brambory v bílé míse.
    Obsah skrýt
    ➜ Co potřebujete
    ➜ Strouhání brambor
    ➜ Jak nastrouhat brambory na bramborák?
    ➜ Užitečné tipy
    Jak nastrouhat brambory

    ➜ Co potřebujete

    K oškrabání a nastrouhání brambor nepotřebujete žádné speciální kuchyňské vybavení. Stačí vám několik základních nástrojů, které s největší pravděpodobností najdete ve vaší kuchyňské skříni.

    Na fotce jsou brambory ve slupce, umístěné v misce, ruční struhadlo a škrabka na brambory.

    Škrabka na brambory

    Před strouháním musíte brambory nejprve očistit od zbytků nečistot a odstranit slupku na povrchu. Nejlépe k tomu poslouží obyčejná ruční škrabka, která se hodí nejenom ke strouhání brambor, ale také například mrkve, jablek a další zeleniny a ovoce.

    Struhadlo na brambory

    Nejrychleji nastrouháte brambory na ručním struhadle. Jde to snadno, při strouhání nenaděláte zbytečně nepořádek, ani zbytečně nádobí.

    Používám čtyřhranný box s pevným držadlem. Každá ze stran ručního struhadla nabízí jiný typ strouhacích čepelí: malé a velké slzičky, ostré čepelky pro jemnou strouhaninu, a dále ploché čepele umístěné nad sebou, které strouhají na plátky.

    Dále budete potřebovat dvě velké plastové mísy na čištění a loupání brambor a síto. V sítu nastrouhané brambory vymačkáte a zbavíte je tak přebytečné tekutiny.

    ➜ Strouhání brambor

    KROK 1: Syrové brambory vložte do mísy a zalijte je vlažnou nebo studenou vodou. Každou bramboru vezměte do ruky a škrabkou ji oloupejte.

    Škrábání slupky brambor pomocí ruční škrabky.

    Pokud na povrchu brambor najdete nějaké vady, vykrojte je pomocí krátké čepele umístěné na hlavě škrabky.

    Vykrajování ďubků z povrchu brambor, pomocí čepelky na škrabce.

    KROK 2: Brambory opláchněte ve vodě, nechte okapat a přendejte je do druhé, větší mísy.

    Po oloupání všech brambor opatrně slijte přebytečnou vodu v první míse a zbytky slupek odstraňte.

    KROK 3: Vložte struhadlo do mísy s připravenými bramborami. Každou z brambor nastrouhejte na straně s malými otvory/slzičkami.

    Strouhání syrových brambor na ručním struhadle.

    KROK 4: Na mísu, kde jste loupali brambory, položte síto. Do síta přemístěte nastrouhané brambory. Prsty je lehce přitlačte, abyste z nich vymačkali přebytečnou tekutinu.

    Nastrouhané brambory v sítku, ze kterých je vymačkávána přebytečná tekutina.

    Hotovo! Čerstvě nastrouhané brambory jsou nyní připraveny k dalšímu vaření.

    Najemno nastrounané brambory v bílé míse.

    ➜ Jak nastrouhat brambory na bramborák?

    Brambory na bramborák můžete nastrouhat buď najemno nebo nahrubo, oba způsoby lze bez problémů použít. Bramborák z jemně nastrouhaných brambor bude celistvější a hutnější, zatímco bramborák z hrubě nastrouhaných brambor bude křupavější, s viditelnými kousky brambor.

    Nejlepší bramboráky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Použití škrabky vyžaduje určitou dávku manuální zručnosti. Žádný strach, stačí chvilku trénovat a brzy pochopíte, jak škrabku k bramborám přiložit a kolik síly použít, abyste brambory zvládli rychle oškrábat. Mně osobně se nejlépe osvědčila škrabka s podélnou, výkyvnou čepelí.
    • Na strouhání se nejlépe hodí brambory varného typu B, případně C, které obsahují více škrobu.
    • Středně velké brambory se snadno drží a tudíž jdou celkem snadno nastrouhat.
    • Při strouhání dávejte pozor, abyste si neporanili špičky prstů, zejména při dostrouhávání zbytku brambory.
    • Ruční struhadlo je také skvělým pomocníkem při strouhání vařených brambor, například na přípravu těsta na bramborové knedlíky.

    Recepty ze strouhaných brambor:

    • Cmunda po kaplicku
    • Řízek Ondráš
    • Bramborové placky
    Strouhání oloupaných brambor na struhadle na straně s malými slzičkami.

    Jak nastrouhat brambory

    Petra Kupská
    Brambory patří mezi stálice v české kuchyni. Jednou z jejich úprav je nastrouhání syrových brambor pro další využití v receptu. V tomto článku představím, jak rychle a jednoduše nastrouhat syrové brambory, třeba na křupavé bramboráky!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 1
    Kalorie 470 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Škrabka na brambory
    • Ruční struhadlo - box

    Suroviny 

    • 5 ks brambory - syrové se slupkou
    • voda

    Instrukce 

    • Syrové brambory vložte do mísy a zalijte je vlažnou nebo studenou vodou. Každou bramboru vezměte do ruky a škrabkou ji oloupejte.
    • Pokud na povrchu brambor najdete nějaké vady, vykrojte je pomocí krátké čepele umístěné na hlavě škrabky.
    • Brambory opláchněte ve vodě, nechte okapat a přendejte je do druhé, větší mísy.
    • Po oloupání všech brambor opatrně slijte přebytečnou vodu v první míse a zbytky slupek odstraňte.
    • Vložte struhadlo do mísy s připravenými bramborami. Každou z brambor nastrouhejte na straně s malými otvory/slzičkami.
    • Na mísu, kde jste loupali brambory, položte síto. Do síta přemístěte nastrouhané brambory. Prsty je lehce přitlačte, abyste z nich vymačkali přebytečnou tekutinu.
    • Hotovo! Čerstvě nastrouhané brambory jsou nyní připraveny k dalšímu vaření.

    Poznámky

    • Použití škrabky vyžaduje určitou dávku manuální zručnosti. Žádný strach, stačí chvilku trénovat a brzy pochopíte, jak škrabku k bramborám přiložit a kolik síly použít, abyste brambory zvládli rychle oškrábat. Mně osobně se nejlépe osvědčila škrabka s podélnou, výkyvnou čepelí.
    • Na strouhání se nejlépe hodí brambory varného typu B, případně C, které obsahují více škrobu.
    • Středně velké brambory se snadno drží a tudíž jdou celkem snadno nastrouhat.
    • Při strouhání dávejte pozor, abyste si neporanili špičky prstů, zejména při dostrouhávání zbytku brambory.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 470kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s bramborami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 1Sdílení

    Další recepty:

    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená
    • Vykynuté těsto na rohlíky v bílé míse.
      Jak nechat těsto kynout v troubě?
    • Ručně nadrcený hřebíček mezi složeným archem pečicího papíru.
      Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)
    • Vysypávání vymazané bábovkové formy strouhankou.
      Jak správně vymazat a vysypat bábovkovou formu?

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT