Brambory patří mezi stálice v české kuchyni. Jednou z jejich úprav je nastrouhání syrových brambor pro další využití v receptu. V tomto článku představím, jak rychle a jednoduše nastrouhat syrové brambory, třeba na křupavé bramboráky!
➜ Co potřebujete
K oškrabání a nastrouhání brambor nepotřebujete žádné speciální kuchyňské vybavení. Stačí vám několik základních nástrojů, které s největší pravděpodobností najdete ve vaší kuchyňské skříni.
Škrabka na brambory
Před strouháním musíte brambory nejprve očistit od zbytků nečistot a odstranit slupku na povrchu. Nejlépe k tomu poslouží obyčejná ruční škrabka, která se hodí nejenom ke strouhání brambor, ale také například mrkve, jablek a další zeleniny a ovoce.
Struhadlo na brambory
Nejrychleji nastrouháte brambory na ručním struhadle. Jde to snadno, při strouhání nenaděláte zbytečně nepořádek, ani zbytečně nádobí.
Používám čtyřhranný box s pevným držadlem. Každá ze stran ručního struhadla nabízí jiný typ strouhacích čepelí: malé a velké slzičky, ostré čepelky pro jemnou strouhaninu, a dále ploché čepele umístěné nad sebou, které strouhají na plátky.
Dále budete potřebovat dvě velké plastové mísy na čištění a loupání brambor a síto. V sítu nastrouhané brambory vymačkáte a zbavíte je tak přebytečné tekutiny.
➜ Strouhání brambor
KROK 1: Syrové brambory vložte do mísy a zalijte je vlažnou nebo studenou vodou. Každou bramboru vezměte do ruky a škrabkou ji oloupejte.
Pokud na povrchu brambor najdete nějaké vady, vykrojte je pomocí krátké čepele umístěné na hlavě škrabky.
KROK 2: Brambory opláchněte ve vodě, nechte okapat a přendejte je do druhé, větší mísy.
Po oloupání všech brambor opatrně slijte přebytečnou vodu v první míse a zbytky slupek odstraňte.
KROK 3: Vložte struhadlo do mísy s připravenými bramborami. Každou z brambor nastrouhejte na straně s malými otvory/slzičkami.
KROK 4: Na mísu, kde jste loupali brambory, položte síto. Do síta přemístěte nastrouhané brambory. Prsty je lehce přitlačte, abyste z nich vymačkali přebytečnou tekutinu.
Hotovo! Čerstvě nastrouhané brambory jsou nyní připraveny k dalšímu vaření.
➜ Jak nastrouhat brambory na bramborák?
Brambory na bramborák můžete nastrouhat buď najemno nebo nahrubo, oba způsoby lze bez problémů použít. Bramborák z jemně nastrouhaných brambor bude celistvější a hutnější, zatímco bramborák z hrubě nastrouhaných brambor bude křupavější, s viditelnými kousky brambor.
➜ Užitečné tipy
- Použití škrabky vyžaduje určitou dávku manuální zručnosti. Žádný strach, stačí chvilku trénovat a brzy pochopíte, jak škrabku k bramborám přiložit a kolik síly použít, abyste brambory zvládli rychle oškrábat. Mně osobně se nejlépe osvědčila škrabka s podélnou, výkyvnou čepelí.
- Na strouhání se nejlépe hodí brambory varného typu B, případně C, které obsahují více škrobu.
- Středně velké brambory se snadno drží a tudíž jdou celkem snadno nastrouhat.
- Při strouhání dávejte pozor, abyste si neporanili špičky prstů, zejména při dostrouhávání zbytku brambory.
- Ruční struhadlo je také skvělým pomocníkem při strouhání vařených brambor, například na přípravu těsta na bramborové knedlíky.
Recepty ze strouhaných brambor:
Jak nastrouhat brambory
Suroviny
- 5 ks brambory - syrové se slupkou
- voda
Instrukce
- Syrové brambory vložte do mísy a zalijte je vlažnou nebo studenou vodou. Každou bramboru vezměte do ruky a škrabkou ji oloupejte.
- Pokud na povrchu brambor najdete nějaké vady, vykrojte je pomocí krátké čepele umístěné na hlavě škrabky.
- Brambory opláchněte ve vodě, nechte okapat a přendejte je do druhé, větší mísy.
- Po oloupání všech brambor opatrně slijte přebytečnou vodu v první míse a zbytky slupek odstraňte.
- Vložte struhadlo do mísy s připravenými bramborami. Každou z brambor nastrouhejte na straně s malými otvory/slzičkami.
- Na mísu, kde jste loupali brambory, položte síto. Do síta přemístěte nastrouhané brambory. Prsty je lehce přitlačte, abyste z nich vymačkali přebytečnou tekutinu.
- Hotovo! Čerstvě nastrouhané brambory jsou nyní připraveny k dalšímu vaření.
Poznámky
- Použití škrabky vyžaduje určitou dávku manuální zručnosti. Žádný strach, stačí chvilku trénovat a brzy pochopíte, jak škrabku k bramborám přiložit a kolik síly použít, abyste brambory zvládli rychle oškrábat. Mně osobně se nejlépe osvědčila škrabka s podélnou, výkyvnou čepelí.
- Na strouhání se nejlépe hodí brambory varného typu B, případně C, které obsahují více škrobu.
- Středně velké brambory se snadno drží a tudíž jdou celkem snadno nastrouhat.
- Při strouhání dávejte pozor, abyste si neporanili špičky prstů, zejména při dostrouhávání zbytku brambory.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu