Někdo by řekl, že na přípravě jahodového koktejlu nic není, a že stačí rozmixovat mléko s jahodami a je hotovo. V podstatě je to pravda, ale přesto existují různé tipy a fígle, jak tenhle mléčný koktejl vylepšit, aby chutnal jako ze vzpomínek na tradiční mlíčňák (mléčný bar). Zkuste tenhle recept na jahodový koktejl a uvidíte, že si pochutnáte.
Jako vychytávku do jahodového koktejlu přidávám kefír nebo podmáslí. Koktejl má pak příjemnou navinulou chuť a je svěží. Nezapomeňte také přidat pár kostek ledu, které pomohou koktejl ještě více našlehat a zajistit, aby mléčný nápoj nebyl příliš teplý.
MŮJ TIP: Jahod spousta a nevíte, co s nimi? Zkuste tuhle jednoduchou jahodovou polévku (stačí jen tři ingredience!)
➜ Suroviny
Na lahodný domácí koktejl z jahod potřebujete:
- Jahody; čerstvé a vyzrálé
- Moučkový cukr; na oslazení
- Podmáslí; nebo kefír, pro navinulou chuť a lepší strukturu koktejlu
- Mléko
- Kostky ledu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Jahody odstopkujte a propláchněte pod tekoucí vodou.
- Do stolního mixéru dejte jahody, cukr a led. Přilijte mléko s kefírem.
- Jahodový koktejl vyšlehejte a ihned podávejte.
➜ Servírování
Ovocný koktejl podávejte ihned po jeho přípravě, aby nespadly našlehané bublinky. Servírujte ve sklenici, pro lepší efekt přidejte brčko, vylepšit jej můžete jahodou zavěšenou na okraji sklenice nebo lístkem zelené máty.
➜ Užitečné tipy
- Pokud budete připravovat koktejl ze zmrazených jahod, nechte je trochu povolit, aby je mixér utáhnul. Vynechte také kostky ledu, mražené jahody je zastoupí.
- Vyměňte jahody za jiné sezónní ovoce, případně namixujte více druhů. Hodí se třeba maliny, borůvky, meruňky. Jakékoliv letní ovoce, které se urodilo na zahrádce.
- Do koktejlu při mixování přidejte snítku čerstvé zelené máty, stačí lístek dva. Jahody a máta, to jde dohromady, koktejl získá svěží mátovou chuť.
Další sladké recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.
Lahodný jahodový koktejl
Suroviny
- 100 g jahody - čerstvé
- 150 ml podmáslí - nebo kefír
- 250 ml mléko
- 2 lžíce moučkový cukr - množství cukru přizpůsobte své chuti
- 4 kostky led
Instrukce
- Jahody odstopkujte a propláchněte pod tekoucí vodou.
- Do stolního mixéru dejte jahody, cukr a led. Přilijte mléko s kefírem.
- Jahodový koktejl vyšlehejte a ihned podávejte.
Poznámky
- Množství vystačí zhruba na 2 porce.
- Ovocný koktejl podávejte bezprostředně po jeho přípravě, aby nespadly našlehané bublinky. Servírujte ve sklenici, pro lepší efekt přidejte brčko, vylepšit jej můžete jahodou zavěšenou na okraji sklenice nebo lístkem zelené máty.
- Pokud budete připravovat koktejl ze zmrazených jahod, nechte je trochu povolit, aby je mixér utáhnul. Vynechte také kostky ledu, mražené jahody je zastoupí.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu