Tohle je rychlý recept na skvělou jahodovou polévku, na které jsem vyrostla! Možná vám přijde obyčejný až moc, ale věřte mi, v jednoduchosti je síla. Navíc vzpomínky na dětství udělají z téhle polévky z čerstvých jahod dokonalou delikatesu.
Jahodová polévka, nebo také jahody s mlékem, se připravuje jednoduše: stačí v talíři rozmačkat hrst dobře vyzrálých jahod a zalít oslazeným mlékem. Ideální letní recept, který chutná zejména dětem.
Jahodovou polévku jsme mívali pravidelně o letních prázdninách u babičky. Za barákem měla záhon jahod, o které jsme jí pomáhali se starat. Polévka z čerstvě natrhaných jahod pro nás byla tou nejlepší odměnou za práci.
MŮJ TIP: Máte v létě přebytek jahod? Zkuste tuhle ultrarychlou jahodovou omáčku (obsahuje jednu ochucovací ingredienci, kterou byste nečekali!)
➜ Suroviny
Na jahodovou polévku potřebujete:
- Jahody; čerstvě natrhané, vyzrálé
- Moučkový cukr; na oslazení
- Mléko; na zalití. V teplém letním počasí použijte studené mléko z lednice.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
KROK 1: Jahody odšťopkujte a opláchněte, aby na nich nezůstaly drobné zbytky hlíny a kamínků.
KROK 2: V mléku rozmíchejte cukr.
KROK 3: Jahody vsypte do talíře a vidličkou je opatrně pomačkejte, až pustí šťávu. Vyzrálé jahody jdou dobře zmáčknout a obsahují hodně šťávy, která polévce propůjčí pravou jahodovou chuť.
KROK 4: Přelijte oslazeným mlékem a ihned podávejte.
➜ Užitečné tipy
- Polévka chutná zejména dětem. Pro maminky je to tip na rychlý recept jak připravit zdravou svačinku, která nezabere mnoho času.
- Mléko můžete vylepšit tak, že do něj přidáte sladkou smetanu. Je to ta na šlehání, s obsahem tuku více jak 30 %.
- Místo kravského mléka použijte rostlinné, pokud máte problémy s trávením laktózy. Vhodné je rýžové nebo mandlové.
Další jahodové recepty
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.
Studená jahodová polévka
Suroviny
- 100 g jahody - čerstvé vyzrálé
- 200 ml mléko
- 2 lžíce moučkový cukr
Instrukce
- Jahody odšťopkujte a opláchněte, aby na nich nezůstaly drobné zbytky hlíny a kamínků.
- V mléku rozmíchejte cukr.
- Jahody vsypte do talíře a vidličkou je opatrně pomačkejte, až pustí šťávu. Vyzrálé jahody jdou dobře zmáčknout a obsahují hodně šťávy, která polévce propůjčí pravou jahodovou chuť.
- Přelijte oslazeným mlékem a ihned podávejte.
Poznámky
- Rozpis v receptu na 1 porci jahodové polévky.
- Množství cukru v mléce upravte podle chuti.
- Polévka chutná zejména dětem, a pro maminky tip na rychlý recept jak připravit zdravou svačinku, která nezabere mnoho času.
- Mléko můžete vylepšit tak, že do něj přidáte sladkou smetanu. Je to ta na šlehání, s obsahem tuku více jak 30 %.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu