Stačí hrst dvě vyzrálých jahod a pár základních surovin a připravíte jednoduchou jahodovou omáčku s všestranným využitím: jako jahodový přeliv na zmrzlinu, na lívance, palačinky nebo vafle. Podívejte se na jednoduchý recept!

Tato jahodová omáčka se připravuje z čerstvých jahod. Nevaří se, tedy ani nezahušťuje solamylem nebo jiným škrobem. Jahody se pouze tyčovým mixérem rozmixují na pyré, které se osladí a případně dochutí.
Studená omáčka je vhodná jako přeliv na nejrůznější druhy moučníků a dezertů.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle rychlý jahodový koláč (chutná fantasticky!)
➜ Ingredience

Na domácí jahodovou omáčku potřebujete:
- Čerstvé jahody; vyzrálé
- Moučkový cukr; k oslazení omáčky
- Citronová šťáva; ke zvýraznění chuti
- Černý pepř; čerstvě mletý. Tohle může být pro leckoho překvapivá ingredience, ale schválně zkuste pepř přidat, třeba jen do části omáčky. Jahodová omáčka s mletým pepřem dostane příjemný štiplavý podtón. Pro děti pepř vynechejte.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup krok za krokem
KROK 1: Jahody odšťopkujte, nahnilé vyřaďte. Opláchněte je, zejména obsahují-li zbytky hlíny nebo písku. Omyté jahody nechte okapat.
KROK 2: Do vyšší nádoby vložte jahody a cukr. Pomocí ponorného tyčového mixéru je rozmixujte na jahodové pyré.

KROK 3: Dochuťte citronovou šťávou a mletým pepřem. Zamíchejte a podávejte.

➜ S čím servírovat jahodovou omáčku
Omáčka z jahod je skvělým doplňkem ke zmrzlině, na lívance nebo palačinky. Zkuste s ní přelít panna cottu. Nebo tenhle skvělý tvarožník.
Zbylou jahodovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží asi 3-5 dní.

➜ Užitečné tipy
- Pokud byste chtěli udělat omáčku z mražených jahod, nechte jahody předem mírně povolit. Mražené jahody bývají kyselejší než čerstvé, proto patrně budete muset přidat trochu víc cukru, aby byla omáčka dostatečně sladká.
- Chcete-li jahodovou omáčku zjemnit, přidejte trochu smetany na šlehání, s obsahem tuku nad 30 %. Pozor, omáčka bude tekutější a hodí se spíše jako přeliv ke knedlíkům.
- Množství cukru v omáčce uzpůsobte vaší chuti. Vyzrálé jahody snesou méně cukru a omáčka bude zdravější.
Další sladké recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.
Rychlá jahodová omáčka
Suroviny
- 200 g jahody čerstvé, vyzrálé
- 2 lžíce moučkový cukr
- 1 lžíce citronová šťáva čerstvě vymačkaná
- ¼ lžička pepř černý, čerstvě mletý
Postup
- Jahody odšťopkujte, nahnilé vyřaďte. Opláchněte je, zejména obsahují-li zbytky hlíny nebo písku. Omyté jahody nechte okapat.
- Do vyšší nádoby vložte jahody a cukr, pomocí ponorného tyčového mixéru rozmixujte na jahodové pyré.
- Dochuťte citronovou šťávou a mletým pepřem. Zamíchejte a podávejte.
Poznámky k receptu
- Vystačí zhruba na 4 porce.
- Omáčka z jahod je skvělým doplňkem ke zmrzlině, na lívance nebo palačinky. Zkuste s ní přelít panna cottu.
- Zbylou jahodovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží asi 3-5 dní.
- Pokud byste chtěli udělat omáčku z mražených jahod, nechte jahody předem mírně povolit. Mražené jahody bývají kyselejší než čerstvé, proto patrně budete muset přidat trochu víc cukru, aby byla omáčka dostatečně sladká.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu