Stačí hrst dvě vyzrálých jahod a pár základních surovin a připravíte jednoduchou jahodovou omáčku s všestranným využitím: jako jahodový přeliv na zmrzlinu, na lívance, palačinky nebo vafle. Podívejte se na jednoduchý recept!
Tato jahodová omáčka se připravuje z čerstvých jahod. Nevaří se, tedy ani nezahušťuje solamylem nebo jiným škrobem. Jahody se pouze tyčovým mixérem rozmixují na pyré, které se osladí a případně dochutí.
Studená omáčka je vhodná jako přeliv na nejrůznější druhy moučníků a dezertů.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle rychlý jahodový koláč (chutná fantasticky!)
➜ Ingredience
Na domácí jahodovou omáčku potřebujete:
- Čerstvé jahody; vyzrálé
- Moučkový cukr; k oslazení omáčky
- Citronová šťáva; ke zvýraznění chuti
- Černý pepř; čerstvě mletý. Tohle může být pro leckoho překvapivá ingredience, ale schválně zkuste pepř přidat, třeba jen do části omáčky. Jahodová omáčka s mletým pepřem dostane příjemný štiplavý podtón. Pro děti pepř vynechejte.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup krok za krokem
KROK 1: Jahody odšťopkujte, nahnilé vyřaďte. Opláchněte je, zejména obsahují-li zbytky hlíny nebo písku. Omyté jahody nechte okapat.
KROK 2: Do vyšší nádoby vložte jahody a cukr. Pomocí ponorného tyčového mixéru je rozmixujte na jahodové pyré.
KROK 3: Dochuťte citronovou šťávou a mletým pepřem. Zamíchejte a podávejte.
➜ S čím servírovat jahodovou omáčku
Omáčka z jahod je skvělým doplňkem ke zmrzlině, na lívance nebo palačinky. Zkuste s ní přelít panna cottu. Nebo tenhle skvělý tvarožník.
Zbylou jahodovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží asi 3-5 dní.
➜ Užitečné tipy
- Pokud byste chtěli udělat omáčku z mražených jahod, nechte jahody předem mírně povolit. Mražené jahody bývají kyselejší než čerstvé, proto patrně budete muset přidat trochu víc cukru, aby byla omáčka dostatečně sladká.
- Chcete-li jahodovou omáčku zjemnit, přidejte trochu smetany na šlehání, s obsahem tuku nad 30 %. Pozor, omáčka bude tekutější a hodí se spíše jako přeliv ke knedlíkům.
- Množství cukru v omáčce uzpůsobte vaší chuti. Vyzrálé jahody snesou méně cukru a omáčka bude zdravější.
Další sladké recepty:
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.
Rychlá jahodová omáčka
Suroviny
- 200 g jahody - čerstvé, vyzrálé
- 2 lžíce moučkový cukr
- 1 lžíce citronová šťáva - čerstvě vymačkaná
- ¼ lžička pepř - černý, čerstvě mletý
Instrukce
- Jahody odšťopkujte, nahnilé vyřaďte. Opláchněte je, zejména obsahují-li zbytky hlíny nebo písku. Omyté jahody nechte okapat.
- Do vyšší nádoby vložte jahody a cukr, pomocí ponorného tyčového mixéru rozmixujte na jahodové pyré.
- Dochuťte citronovou šťávou a mletým pepřem. Zamíchejte a podávejte.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce.
- Omáčka z jahod je skvělým doplňkem ke zmrzlině, na lívance nebo palačinky. Zkuste s ní přelít panna cottu.
- Zbylou jahodovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží asi 3-5 dní.
- Pokud byste chtěli udělat omáčku z mražených jahod, nechte jahody předem mírně povolit. Mražené jahody bývají kyselejší než čerstvé, proto patrně budete muset přidat trochu víc cukru, aby byla omáčka dostatečně sladká.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu