Nejlepší koblihy na světě? Nadýchané jako peřinka, smažené z kynutého těsta, plněné marmeládou a na povrchu lehkou rukou cukrované. Právě takové koblížky dělávala moje babička v zimním masopustním čase.

Masopustní koblihy mají správně po obvodu světlý proužek. Aby se podařil i vám, vězte, že těsto na koblihy musí být správně vypracované a vykynuté. Pak jen stačí olej rozpálený tak akorát a luxusní zlatavé koblížky (včetně kýženého proužku) jsou na světě.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi kynuté, vyzkoušejte také tyhle tradiční české koláče (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny

Pro přípravu receptu na kynuté koblihy potřebujete:
- Hladká mouka; koblížky z hladké pšeničné mouky jsou nejlepší, krásně nadýchané a měkounké. Navíc těsto z hladké mouky dobře kyne.
- Droždí; s úspěchem jsem použila sušené droždí, ale právě tak můžete vzít na přípravu droždí čerstvé. Níže v kartě receptu uvádím obě možnosti.
- Mléko; vlažné
- Máslo; povolené při pokojové teplotě. Máslo je třeba utřít se žloutky a cukrem, proto musí být měkké. Vyndejte ho z ledničky na kuchyňskou linku alespoň hodinu předem.
- Žloutky; ohřáté na pokojovou teplotu, podobně jako máslo. Rozklepněte vajíčka včas, oddělené bílky vraťte zpět do lednice a žloutky nechte ve skleničce překryté folií na kuchyňské lince alespoň hodinu předem. Pokud zapomenete, pomůže celá vajíčka vložit asi na 5-10 minut do teplé až horké vody.
- Krupicový cukr
- Špetka soli
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z omytého citronu
- Rum; funkci v receptu plní tento alkohol dvojí: jednak kypří kynuté těsto, a pak při smažení do sebe koblihy nenatáhnou tolik tuku
Dále si vezměte k ruce:
- Olej na smažení; budete potřebovat asi litr oleje. Vhodný je slunečnicový nebo řepkový.
- Marmeláda; na plnění koblih. Nejlépe chutná jahodová nebo meruňková.
- Moučkový cukr; na závěrečné poprášení koblih.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Ve vlažném mléce se lžičkou cukru nechte vzejít droždí.
- Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky.
- Přidejte kvásek s ostatními surovinami a vypracujte hladké těsto na koblihy.
- Těsto nechte kynout v teple 45 minut.
- Vyválejte plát 1 cm silný a vykrojte z něj kolečka o průměru 6-7 cm.
- Nechte dalších 30 minut kynout.
- Koblihy smažte ve vysoké vrstvě oleje z každé strany minutu a půl.
- Usmažené koblihy naplňte marmeládou a poprašte cukrem.
➜ Podrobný popis s fotkami
KROK 1: V několika lžících vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a přidejte droždí. Nechte ho v teple vzejít. Zhruba do patnácti minut by se na povrchu měly objevit bublinky, značící, že kvásek je připravený k použití.

KROK 2: Mezitím v míse utřete žloutky s cukrem a změklým máslem. Použijte elektrický mixér.

KROK 3: K utřené žloutkové směsi přidejte zbývající suroviny: mouku, zbytek vlažného mléka, citronovou kůru, špetku soli a rum. Přilijte vzešlý kvásek. Důkladně vypracujte v hladké pružné těsto. Pokud příliš lepí, poprašte lžící mouky a zapracujte.
KROK 4: Těsto na koblihy nechte kynout v teple 45 minut.

⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 5: Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku okolo 1-1,5 cm. Pomocí skleničky nebo hrnku z něj vykrájejte kolečka o průměru 6-7 cm. Zbývající těsto znovu rychle zpracujte, rozválejte, a vykrojte.
Kolečka nechte v teple kynout dalších 30 minut.

KROK 6: V hrnci rozehřejte olej na střední, nikoliv však příliš vysokou teplotu. Oleje dejte dost, koblížky se nesmí dotýkat dna. Na pánev o pr. 24 cm jsem použila 1 litr slunečnicového oleje.
KROK 7: Vykynuté kobližky vkládejte horní stranou do rozehřátého tuku tak, aby v něm plavaly a vzájemně se nedotýkaly. Je-li olej nahřátý tak akorát, koblihy krásně naběhnou.

KROK 8: Smažte nejprve z jedné strany 1,5 minuty, poté obraťte a smažte další minutu a půl. Vyndejte kovovou (nikoliv plastovou!) děrovanou lžící nebo cedníkem a nechte okapat na talíři, vyloženým papírovými utěrkami.
KROK 9: Ještě teplé koblížky naplňte pomocí stříkačky nebo zdobicího sáčku s jednoduchou špičkou. Marmeládu předem rozmíchejte nebo nahřejte se lžící rumu, aby šla přes špičku bez problémů protlačit.

KROK 10: Naplněné koblihy poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
➜ Jak uchovat koblihy?
Koblihy chutnají nejlépe čerstvé, týž den, co jste je usmažili. Pokud nějaké zbydou, nejlepší je přikrýt je skleněným poklopem, aby neoschly. Při pokojové teplotě vydrží asi dva dny, v lednici tak pět dnů.

➜ Šikovné tipy
- Rum se do těsta dává proto, aby těsto bylo kypřejší a při smažení nenatáhlo tolik tuku.
- Tento recept na koblihy je ze sušeného droždí. Na kvásek se zadělává stejně jako droždí čerstvé. Balení sušeného droždí o hmotnosti 7 g nahradí zhruba 25 g droždí čerstvého.
- Povrch koblih přes noc navlhne a cukrový poprašek zmizí – kobliha jej vsákne. Na druhý den už koblížek nebude tak nadýchaný, postupem času bude tužší.
➜ Otázky a odpovědi
Doba svátečních koblih nastává po Třech králích, kdy začíná masopust, bujarý čas plný tanců a světských písní. Masopust končí 40 dní před Velikonocemi, kdy jej střídá přísný půst. Masopust obvykle trvá zhruba měsíc a půl, a po celou tuto dobu se pečou masopustní koblihy.
Koblihy se správně smaží ve vyšší vrstvě tuku, za vhodné minimum jsou považované alespoň tři centimetry oleje. Koblihy se při smažení nesmí dotýkat dna, ani jeden druhého. Olej má být rozpálený na střední teplotu, při vyšší se koblížky usmaží příliš rychle. Zhnědnou, ale uvnitř zůstanou syrové. Koblihy smažte minutu až minutu a půl z jedné strany, pak je obraťte a smažte stejnou dobu ze strany druhé. Vyzkoušejte na jednom testovacím koblížku.
Koblížky se marmeládou nejlépe plní po usmažení. Použijte plastovou plničku ve formě stříkačky nebo cukrářský sáček s hladkou tenkou špičkou. Marmeládu předem rozmíchejte, nebo ještě lépe ji v hrnku na plotýnce rozehřejte se lžící rumu. Hladkou, mírně tekutou marmeládu vložte do plničky, hrot špičky z boku opatrně zapíchněte dovnitř koblihy a naplňte. Je-li koblížek správně nadýchaný, vejde se dovnitř poměrně dost marmelády.
Další recepty z kynutého těsta:

Babiččiny koblihy
Suroviny
Těsto na koblihy:
- 400 g hladká mouka
- 30 g krupicový cukr
- 40 g máslo - pokojová teplota
- 4 žloutky - pokojová teplota
- 7 g sušené droždí - nebo 20 g čerstvého droždí
- 200 ml mléko - vlažné
- 2 lžíce rum
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 špetka sůl
Dále potřebujete:
- 200 g jahodová marmeláda - k naplnění koblih
- 1 l rostlinný olej - slunečnicový nebo řepkový, ke smažení
- 2 lžíce moučkový cukr - k poprášení koblih
Instrukce
- V několika lžících vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a přidejte droždí. Nechte ho v teple vzejít. Zhruba do patnácti minut by se na povrchu měly objevit bublinky, značící, že kvásek je připravený k použití.
- Mezitím v míse utřete žloutky s cukrem a změklým máslem. Použijte elektrický mixér.
- K utřené žloutkové směsi přidejte zbývající suroviny: mouku, zbytek vlažného mléka, citronovou kůru, špetku soli a rum. Přilijte vzešlý kvásek. Důkladně vypracujte v hladké pružné těsto. Pokud příliš lepí, poprašte lžící mouky a zapracujte.
- Těsto na koblihy nechte kynout v teple 45 minut.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku okolo 1-1,5 cm. Pomocí skleničky nebo hrnku z něj vykrájejte kolečka o průměru 6-7 cm. Zbývající těsto znovu rychle zpracujte, rozválejte, a vykrojte. Kolečka nechte v teple kynout dalších 30 minut.
- V hrnci rozehřejte olej na střední, nikoliv příliš vysokou teplotu. Oleje dejte dost, koblížky se nesmí dotýkat dna. Na pánev o pr. 24 cm jsem použila 1 litr slunečnicového oleje.
- Vykynuté kobližky vkládejte horní stranou do rozehřátého tuku tak, aby v něm plavaly a vzájemně se nedotýkaly. Je-li olej nahřátý tak akorát, koblihy krásně naběhnou.
- Smažte nejprve z jedné strany 1,5 minuty, poté obraťte a smažte další minutu a půl. Vyndejte kovovou děrovanou lžící nebo cedníkem a nechte okapat na talíři, vyloženým papírovou utěrkou.
- Ještě teplé koblížky naplňte pomocí stříkačky nebo zdobicího sáčku s jednoduchou špičkou. Marmeládu předem rozmíchejte nebo nahřejte se lžící rumu, aby šla přes špičku bez problémů protlačit.
- Naplněné koblihy poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Poznámky
- Z množství připravíte asi 14 koblih.
- Žloutky a máslo, které se třou s cukrem, musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte oboje alespoň hodinu předem z lednice, máslo nakrájejte na menší kusy, ať se stihne prohřát.
- Jak naplnit koblihy marmeládou? Koblížky se marmeládou nejlépe plní po usmažení. Použijte plastovou plničku ve formě stříkačky nebo cukrářský sáček s hladkou tenkou špičkou. Marmeládu předem rozmíchejte, nebo ještě lépe ji v hrnku na plotýnce rozehřejte se lžící rumu. Hladkou, mírně tekutou marmeládu vložte do plničky, hrot špičky z boku opatrně zapíchněte dovnitř koblihy a naplňte. Je-li koblížek správně nadýchaný, vejde se dovnitř poměrně dost marmelády.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Veronika Marková
určitě jsou dobré ale napadlo mě jestli by bilo možné že byste mi poslala recept bez vajček
Petra Kupská
Dobrý den, bez vajíček jsem koblihy nezkoušela, asi by to mohlo fungovat, jen těsto bude světlejší a méně chuťově výrazné.
Lucie
Dobry den, Petro, muzeme pouzit jakykoliv druh rumu?
Dekuji za odpoved.
Lucie
Petra Kupská
Používám klasický Božkov, tuzemák. Nejste v zahraničí? Vím, že v USA se používá rakouský Stroh 54 nebo spiced rum Kirkland z Costco - chuťově by se měly podobat českému tuzemáku. Snad pomůže! Petra
Lucie
Dekuji moc za odpoved, ano, jsem v USA a nektere suroviny je tu tezke sehnat 😊
Magnumka
Díky za recept, jsou výborné 😊 jen v popisu smíchání surovin chybí i ten kvásek. Všem to dojde, jen lidi jako já, co potřebují přesné instrukce (výšku těsta měřím šuplerou 🤓) chvíli zapřemýšlí. A ještě jsem jinde hledala teplotu oleje (170-180°), jinak je recept velmi srozumitelný. Výborné jsou i posypané skořicí a cukrem.
Petra Kupská
Jéje moc díky za reakci! A taky za vaše bystré oko, opravdu mi tam ten kvásek chyběl. Ale už jsem to napravila 🙂 Teď by mělo být vše v pořádku a já ještě jednou dík za upozornění. Ať se daří!