Nejlepší recept na perník s cuketou? Mám ho pro vás! Tenhle rychlý perník na plech je nadýchaný a přitom vláčný, k jeho přípravě vám navíc stačí hrneček, nepotřebujete žádné kuchyňské váhy. Kromě nastrouhané cukety patří do tohoto výborného moučníku domácí perníkové koření, které se postará o fantastickou chuť.
Nenechte se odradit tvrzením, že zelenina do sladkého pečení nepatří. Není to pravda a příkladů vhodných receptů najdete bezpočet. Chcete důkaz? Kromě nejrůznějších cuketových moučníků je typickým představitelem luxusního moučníku s použitím zeleniny oblíbený mrkvový dort!
HRNÍČEK: Protože se jedná o hrnkový recept, připravte si hrnek o objemu cca 240-250 ml.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle tradiční perník na plech s povidly (chutná božsky!)
➜ Ingredience
- Hladká mouka; případně polohrubá. Používám klasickou pšeničnou mouku. Pokud chcete zdravější variantu perníku, vyměňte třetinu pšeničné mouky za žitnou (pro více intenzivní chuť) nebo za špaldovou.
- Krupicový cukr
- Olej; ideální je slunečnicový nebo řepkový. Nepoužívejte olivový nebo jiný pro české kraje exotické stolní oleje, které mají specifickou vůni a perník by mohl získat netypickou pachuť.
- Vejce; nikoliv studené z lednice, měly by mít pokojovou teplotu. Pokud vejce zapomenete vyndat včas z lednice, pomůže je chvíli ponořit do teplé až horké (nikoliv vroucí) vody.
- Cuketa
- Prášek do pečiva
Domácí perníkové koření
Absolutně doporučuji věnovat chvíli času přípravě domácího perníkového koření. Směs připravíte z běžného koření, které najdete ve vaší kuchyňské skříňce.
Pokud máte elektrický mlýnek na kávu, zvládnete koření umlít během chvilky. Rozdíl mezi domácím a kupovaným kořením je ohromující, ani nebudete věřit, jak skvěle vám perník provoní byt, a ta chuť potom!
TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček bez použití hmoždíře.
Potřebujete:
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná – strouhejte jen horní žlutou vrstvu, bílá pod ní bývá hořká
- Mletá skořice
- Tmavé kakao; holandského typu
- Nové koření; celé
- Badyán; celý
- Hřebíček; celý
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Rychlý postup:
- V elektrickém mlýnku umelte perníkové koření a přesejte ho přes hrubé sítko.
- V míse pomocí elektrického mixéru vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny.
- K ušlehaným vejcím postupně přidávejte olej a smíchané suché suroviny včetně perníkového koření.
- Nakonec vmíchejte cuketu ustrouhanou najemno.
- Těsto vylijte do vymazaného plechu, vysypaného jemnou strouhankou.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 35 minut.
- Cuketový perník nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: V čistém elektrickém mlýnku umelte badyán, hřebíček a nové koření. Perníkové koření přesejte pře hrubší sítko, které zachytí velké kusy neumixovaného koření. Můžete ještě jednou zopakovat.
KROK 2: Oloupejte cuketu a nastrouhejte ji najemno na ručním struhadle s malými slzičkami. Tekutinu vymačkejte přes sítko a dejte stranou, za chvíli ji použijete.
KROK 3: V misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao, mletou skořici a perníkové koření.
KROK 4: Vejce, která mají pokojovou teplotu, vyšlehejte pomocí ručního elektrického mixéru s krupicovým cukrem do pěny. Cukr přidávejte postupně. Buďte trpěliví, celá akce může trvat kolem pěti a více minut. Nebojte se použít vyšší rychlost otáček. Nakonec přidejte citronovou kůru.
KROK 5: K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte olej, suché suroviny a šťávu z cukety. Míchejte ručním mixérem na malé otáčky. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.
KROK 6: Připravte si plech: vymažte ho máslem nebo olejem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto vlijte na plech a urovnejte povrch.
KROK 7: Cuketový perník pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch) nebo 170 °C (horní a dolní ohřev) a pečete asi 35 minut. Na konci pečení vpíchněte do moučníku párátko. Pokud vyjde ven suché, máte upečeno!
➜ Servírování
Upečený perník z cukety nechte vychladnout, nakrájejte na řezy, pocukrujte a podávejte.
EXTRA TIP: Perník můžete proříznout a namazat marmeládou. Nebo na talířku k perníku dejte trochu marmelády nebo ovocného rozvaru a doplňte kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.
➜ Velikost plechu na cuketový perník
Tento recept je určený na menší plech. Pekla jsem na plechu o rozměrech zhruba 33x23 cm, s vyšším okrajem. Pokud použijete větší plech, perník bude nižší a bude potřebovat méně času na pečení.
➜ Užitečné tipy
- Recept na hrníčkový perník užijete zejména v létě, kdy je sezóna cuket. Mladé křupavé cukety spotřebujte do slaných receptů, do perníku pak spotřebujte přerostlé cukety.
- Vymačkaná šťáva z cukety poslouží místo mléka nebo jiné tekutiny a zajistí, aby těsto bylo tak akorát tekuté a nepříliš husté.
- Jste-li fanoušek čokolády, polijte perník nakonec čokoládovou polevou!
Další hrnčíkové recepty:
Hrnkový perník z cukety
Suroviny
- 2 ks cuketa - menší
- 3 ks vejce
- 1 a ¼ hrnek krupicový cukr
- 2 a ⅓ hrnek hladká mouka
- ½ hrnek olej - slunečnicový nebo řepkový
- 1 lžička prášek do pečiva
Perníkové koření:
- 1 lžíce citronová kůra - asi z 1/2 citronu
- 1 lžička skořice - mletá
- 2 lžíce tmavé kakao - tmavé, holandského typu
- ½ lžička hřebíček - celý
- ½ lžička nové koření - celé
- 1 hvězdice badyán - celý
Ostatní:
- 1 lžíce tuk - na vymaštění plechu
- 1 lžíce strouhanka - na vysypání plechu
- 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení
Instrukce
- V čistém elektrickém mlýnku umelte badyán, hřebíček a nové koření. Perníkové koření přesejte pře hrubší sítko, které zachytí velké kusy neumixovaného koření. Hrubé kusy, co v sítku zbyly, můžete ještě jednou umlet a prosít.
- Oloupejte cuketu a nastrouhejte ji najemno na ručním struhadle s malými slzičkami. Tekutinu vymačkejte přes sítko a dejte stranou, za chvíli ji použijete.
- V misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao, mletou skořici a perníkové koření.
- Vejce, která mají pokojovou teplotu, vyšlehejte pomocí ručního elektrického mixéru s krupicovým cukrem do pěny. Cukr přidávejte postupně. Buďte trpěliví, celá akce může trvat kolem pěti a více minut. Nebojte se použít vyšší rychlost otáček. Nakonec přidejte citronovou kůru.
- K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte olej, suché suroviny a šťávu z cukety. Míchejte ručním mixérem na malé otáčky. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.
- Připravte si plech: vymažte ho máslem nebo olejem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto vlijte na plech a urovnejte povrch.
- Cuketový perník pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch) nebo 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 35 minut. Na konci pečení vpíchněte do moučníku párátko. Pokud vyjde ven suché, máte upečeno!
Poznámky
- Vystačí asi na 16 kousků perníku.
- K přípravě receptu potřebujete hrnek o objemu cca 240-250 ml.
- SERVÍROVÁNÍ: Upečený perník z cukety nechte vychladnout, nakrájejte na řezy, pocukrujte a podávejte.
- TIP: Perník můžete proříznout a namazat marmeládou. Nebo na talířku k perníku dejte trochu marmelády nebo ovocného rozvaru a doplňte kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.
- Velikost plechu pro tento recept: cca 23x33 cm
- Vymačkaná šťáva z cukety poslouží místo mléka nebo jiné tekutiny a zajistí, aby těsto bylo tak akorát tekuté a nepříliš husté.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Yveta Štecherová
Dobrý den, odhadnete prosím alespoň na hrnky, když ne na gramy, množství cukety na tento perník? Mám jenom obří starší a neumím srovnat se dvěma cuketami, které jsou v receptu. Děkuju!
Petra Kupská
Hezký den, do perníku bych dala kolem 400 g cukety. Po vymačkání ještě trochu ztratí na gramech. Starší cuketu určitě nejprve oloupejte, podélně rozpůlte a lžící vydlabejte semínka. Ať se perník podaří, s domácím kořením je opravdu MOC dobrý! 🙂