• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Hrnkový perník z cukety

Dne: 22. 5. 2022 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Nejlepší recept na perník s cuketou? Mám ho pro vás! Tenhle rychlý perník na plech je nadýchaný a přitom vláčný, k jeho přípravě vám navíc stačí hrneček, nepotřebujete žádné kuchyňské váhy. Kromě nastrouhané cukety patří do tohoto výborného moučníku domácí perníkové koření, které se postará o fantastickou chuť.

Řezy cuketový perník na talířku, pocukrovaný moučkovým cukrem.
Obsah skrýt
➜ Ingredience
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Velikost plechu na cuketový perník
➜ Užitečné tipy
Hrnkový perník z cukety

Nenechte se odradit tvrzením, že zelenina do sladkého pečení nepatří. Není to pravda a příkladů vhodných receptů najdete bezpočet. Chcete důkaz? Kromě nejrůznějších cuketových moučníků je typickým představitelem luxusního moučníku s použitím zeleniny oblíbený mrkvový dort!

HRNÍČEK: Protože se jedná o hrnkový recept, připravte si hrnek o objemu cca 240-250 ml.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle tradiční perník na plech s povidly (chutná božsky!)

➜ Ingredience

Suroviny na cuketový perník včetně popisku.
  • Hladká mouka; případně polohrubá. Používám klasickou pšeničnou mouku. Pokud chcete zdravější variantu perníku, vyměňte třetinu pšeničné mouky za žitnou (pro více intenzivní chuť) nebo za špaldovou.
  • Krupicový cukr
  • Olej; ideální je slunečnicový nebo řepkový. Nepoužívejte olivový nebo jiný pro české kraje exotické stolní oleje, které mají specifickou vůni a perník by mohl získat netypickou pachuť.
  • Vejce; nikoliv studené z lednice, měly by mít pokojovou teplotu. Pokud vejce zapomenete vyndat včas z lednice, pomůže je chvíli ponořit do teplé až horké (nikoliv vroucí) vody.
  • Cuketa
  • Prášek do pečiva

Domácí perníkové koření

Absolutně doporučuji věnovat chvíli času přípravě domácího perníkového koření. Směs připravíte z běžného koření, které najdete ve vaší kuchyňské skříňce.

Pokud máte elektrický mlýnek na kávu, zvládnete koření umlít během chvilky. Rozdíl mezi domácím a kupovaným kořením je ohromující, ani nebudete věřit, jak skvěle vám perník provoní byt, a ta chuť potom!

TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček bez použití hmoždíře.

Potřebujete:

  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná – strouhejte jen horní žlutou vrstvu, bílá pod ní bývá hořká
  • Mletá skořice
  • Tmavé kakao; holandského typu
  • Nové koření; celé
  • Badyán; celý
  • Hřebíček; celý

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Rychlý postup:

  1. V elektrickém mlýnku umelte perníkové koření a přesejte ho přes hrubé sítko.
  2. V míse pomocí elektrického mixéru vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny.
  3. K ušlehaným vejcím postupně přidávejte olej a smíchané suché suroviny včetně perníkového koření.
  4. Nakonec vmíchejte cuketu ustrouhanou najemno.
  5. Těsto vylijte do vymazaného plechu, vysypaného jemnou strouhankou.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 35 minut.
  7. Cuketový perník nakrájejte na řezy a poprašte moučkovým cukrem.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: V čistém elektrickém mlýnku umelte badyán, hřebíček a nové koření. Perníkové koření přesejte pře hrubší sítko, které zachytí velké kusy neumixovaného koření. Můžete ještě jednou zopakovat.

Domácí perníkové koření umleté v elektrickém mlýnku.
Prosívání umletého perníkového koření přes sítko na talířek.

KROK 2: Oloupejte cuketu a nastrouhejte ji najemno na ručním struhadle s malými slzičkami. Tekutinu vymačkejte přes sítko a dejte stranou, za chvíli ji použijete.

Vymačkávání nastrouhané cukety přes sítko.

KROK 3: V misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao, mletou skořici a perníkové koření.

Suché suroviny na přípravu perníku v misce.

KROK 4: Vejce, která mají pokojovou teplotu, vyšlehejte pomocí ručního elektrického mixéru s krupicovým cukrem do pěny. Cukr přidávejte postupně. Buďte trpěliví, celá akce může trvat kolem pěti a více minut. Nebojte se použít vyšší rychlost otáček. Nakonec přidejte citronovou kůru.

Vejce vyšlehaná s cukrem do pěny.

KROK 5: K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte olej, suché suroviny a šťávu z cukety. Míchejte ručním mixérem na malé otáčky. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.

KROK 6: Připravte si plech: vymažte ho máslem nebo olejem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto vlijte na plech a urovnejte povrch.

Těsto na perník nalité na plechu.

KROK 7: Cuketový perník pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch) nebo 170 °C (horní a dolní ohřev) a pečete asi 35 minut. Na konci pečení vpíchněte do moučníku párátko. Pokud vyjde ven suché, máte upečeno!

Upečený cuketový perník.

➜ Servírování

Upečený perník z cukety nechte vychladnout, nakrájejte na řezy, pocukrujte a podávejte.

Perník z cukety nakrájený na řezy, pocukrovaný a podávaný na talířku.

EXTRA TIP: Perník můžete proříznout a namazat marmeládou. Nebo na talířku k perníku dejte trochu marmelády nebo ovocného rozvaru a doplňte kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.

➜ Velikost plechu na cuketový perník

Tento recept je určený na menší plech. Pekla jsem na plechu o rozměrech zhruba 33x23 cm, s vyšším okrajem. Pokud použijete větší plech, perník bude nižší a bude potřebovat méně času na pečení.

➜ Užitečné tipy

  • Recept na hrníčkový perník užijete zejména v létě, kdy je sezóna cuket. Mladé křupavé cukety spotřebujte do slaných receptů, do perníku pak spotřebujte přerostlé cukety.
  • Vymačkaná šťáva z cukety poslouží místo mléka nebo jiné tekutiny a zajistí, aby těsto bylo tak akorát tekuté a nepříliš husté.
  • Jste-li fanoušek čokolády, polijte perník nakonec čokoládovou polevou!

Další hrnčíkové recepty:

  • Hrnkový biskupský chlebíček
  • Hrnečkový beránek s kefírem
  • Rychlá hrnková bublanina
Hrnečkový perník s cuketou, servírovaný na talířku.

Hrnkový perník z cukety

Petra Kupská
Nejlepší recept na perník s cuketou? Mám ho pro vás! Tenhle rychlý perník na plech je nadýchaný a přitom vláčný, k jeho přípravě vám navíc stačí hrneček, nepotřebujete žádné kuchyňské váhy. Kromě nastrouhané cukety patří do tohoto výborného moučníku domácí perníkové koření, které se postará o fantastickou chuť.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 35 mins
Čas celkem 55 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 ks
Kalorie 274 kcal

Kuchyňské vybavení

  • plech na pečení 23x33 cm
  • hrníček 240-250 ml

Suroviny 

  • 2 ks cuketa - menší
  • 3 ks vejce
  • 1 a ¼ hrnek krupicový cukr
  • 2 a ⅓ hrnek hladká mouka
  • ½ hrnek olej - slunečnicový nebo řepkový
  • 1 lžička prášek do pečiva

Perníkové koření:

  • 1 lžíce citronová kůra - asi z ½ citronu
  • 1 lžička skořice - mletá
  • 2 lžíce tmavé kakao - tmavé, holandského typu
  • ½ lžička hřebíček - celý
  • ½ lžička nové koření - celé
  • 1 hvězdice badyán - celý

Ostatní:

  • 1 lžíce tuk - na vymaštění plechu
  • 1 lžíce strouhanka - na vysypání plechu
  • 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení

Instrukce 

  • V čistém elektrickém mlýnku umelte badyán, hřebíček a nové koření. Perníkové koření přesejte pře hrubší sítko, které zachytí velké kusy neumixovaného koření. Hrubé kusy, co v sítku zbyly, můžete ještě jednou umlet a prosít.
  • Oloupejte cuketu a nastrouhejte ji najemno na ručním struhadle s malými slzičkami. Tekutinu vymačkejte přes sítko a dejte stranou, za chvíli ji použijete.
  • V misce smíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek do pečiva, kakao, mletou skořici a perníkové koření.
  • Vejce, která mají pokojovou teplotu, vyšlehejte pomocí ručního elektrického mixéru s krupicovým cukrem do pěny. Cukr přidávejte postupně. Buďte trpěliví, celá akce může trvat kolem pěti a více minut. Nebojte se použít vyšší rychlost otáček. Nakonec přidejte citronovou kůru.
  • K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte olej, suché suroviny a šťávu z cukety. Míchejte ručním mixérem na malé otáčky. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.
  • Připravte si plech: vymažte ho máslem nebo olejem a vysypte jemnou strouhankou. Těsto vlijte na plech a urovnejte povrch.
  • Cuketový perník pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch) nebo 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 35 minut. Na konci pečení vpíchněte do moučníku párátko. Pokud vyjde ven suché, máte upečeno!

Poznámky

  • Vystačí asi na 16 kousků perníku.
  • K přípravě receptu potřebujete hrnek o objemu cca 240-250 ml.
  • SERVÍROVÁNÍ: Upečený perník z cukety nechte vychladnout, nakrájejte na řezy, pocukrujte a podávejte.
  • TIP: Perník můžete proříznout a namazat marmeládou. Nebo na talířku k perníku dejte trochu marmelády nebo ovocného rozvaru a doplňte kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.
  • Velikost plechu pro tento recept: cca 23x33 cm
  • Vymačkaná šťáva z cukety poslouží místo mléka nebo jiné tekutiny a zajistí, aby těsto bylo tak akorát tekuté a nepříliš husté.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 274kcalSacharidy: 41gBílkoviny: 4gTuky: 11g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Sladké pečení
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Yveta Štecherová

    03 září, 2022 at 3:53 pm

    Dobrý den, odhadnete prosím alespoň na hrnky, když ne na gramy, množství cukety na tento perník? Mám jenom obří starší a neumím srovnat se dvěma cuketami, které jsou v receptu. Děkuju!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      04 září, 2022 at 5:54 pm

      Hezký den, do perníku bych dala kolem 400 g cukety. Po vymačkání ještě trochu ztratí na gramech. Starší cuketu určitě nejprve oloupejte, podélně rozpůlte a lžící vydlabejte semínka. Ať se perník podaří, s domácím kořením je opravdu MOC dobrý! 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT