Kdo by nemiloval české bramboráky! Stačí trochu fantazie a přeložený bramborák naplnit plátkem uzeného masa, překrýt kysaným zelím, a dostaneme na talíř dobrotu, které se v jižních Čechách říká cmunda po kaplicku. Recept je to jednoduchý, jídlo fantastické!

➜ Co je cmunda po kaplicku
Autorství pokrmu se připisuje jihočeskému hospodskému z Kaplice, městečka v jižních Čechách, který rychle potřeboval zaopatřit nečekané hosty. Z nouze usmažil tenký bramborák a naplnil jej kusem uzeného s kysaným zelím.
Jídlo sklidilo nadšenou odezvu a brzy se dostalo na jídelní lístky pod názvem cmunda po kaplicku. Recept na kaplickou cmundu je starý víc jak padesát let a za tu dobu se z jižních Čech rozšířil do mnoha dalších regionů naší republiky.
U nás doma bramboráky milujeme! Buď samotné ochucené notnou dávkou česneku a majoránky, nebo právě s nejrůznějšími přídavky ve formě masa, kysané, čerstvé nebo sterilované zeleniny.
Kromě cmundy po kaplicku u nás frčí třeba řízek Ondráš, další bramboráková bašta (doporučuji!).
➜ Co potřebujeme

Na domácí cmundu po kaplicku si připravte následující suroviny:
Bramboráky:
- Syrové brambory; varný typ B nebo C – obsahují více škrobu
- Vejce
- Mléko; horké. U nás v Jizerských horách se bramborákové těsto zalévá horkým mlékem, díky němuž jsou bramboráky hutnější. Horké mléko také zabrání hnědnutí brambor.
- Hladká mouka
- Česnek
- Sušená majoránka
- Sůl a černý mletý pepř; na ochucení
- Sádlo; na smažení bramboráků. Lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem.
Dále si připravte
- Uzené maso; vařené, které stačí jen ohřát. Na jednu porci počítejte s jedním 150 g plátkem silným kolem 1 cm. Osvědčila se mi uzená krkovička, která je mírně prorostlá, ne zcela libová.
- Kysané zelí; nám chutná to dělané s kmínem, předem nechte okapat
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Pánev na bramboráky: Bramboráky smažím na nepřilnavé pánvi o průměru 24-28 cm. Máte-li palačinkovou pánev se sníženým okrajem, klidně si ji vezměte k ruce; ke smažení bramboráků je jako dělaná!
Fandíte kysanému zelí? Uvařte si valašskou kyselicu s klobáskou!
Stručný popis:
- Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a slijte nadbytečnou tekutinu.
- Zalijte horkým mlékem, přidejte vejce, mouku, utřený česnek a majoránku.
- Osolte a opepřete, dobře promíchejte.
- Na sádle osmažte bramboráky o pr. kolem 24 cm z obou stran dozlatova.
- Bramborák přehněte, naplňte ho ohřátým plátkem uzeného a přidejte kysané zelí.
- Cmundu po kaplicku podávejte teplou jako hlavní jídlo.
➜ Jak se dělá cmunda po kaplicku: podrobný fotorecept
Příprava bramborákového těsta
KROK 1: Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhané brambory dejte do síta a nad dřezem nebo do nádoby vymačkejte přebytečnou tekutinu.



Čtěte: Jak nastrouhat brambory
KROK 2: Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte horkým mlékem a promíchejte. Přidejte vejce, utřený česnek, sušenou majoránku a mouku. Osolte a opepřete, dobře promíchejte.


Smažení bramboráků
KROK 3: Do pánve s nepřilnavým dnem dejte rozehřát na střední až vyšší teplotu asi lžíci sádla. Jakmile je dostatečně nahřáté, nalijte do pánve bramborákové těsto a obrácenou stranou lžíce rozprostřete na tenčí bramborák o průměru kolem 22-25 cm.
KROK 4: Bramborák osmažte z obou stran dozlatova. Obracejte pouze jednou. Opakujte, dokud vám zbyde bramborákové těsto.
Pokud vaříte ze základního množství surovin podle karty receptu v dolní části stránky, vystačí těsto na tři bramboráky.

TIP: Že je bramborák osmažený poznáte tak, že nadzvednete jeho okraj. Pokud vidíte zlatavou barvu, je čas bramborák obrátit.
KROK 5: Zatímco smažíte bramboráky, slijte kysané zelí a na jiné pánvi ho na troše vody ohřejte. Stejně tak ohřejte plátky uzeného masa. Ohřátí uzeného urychlí, pokud pánev přiklopíte poklicí.


Dokončení jídla
KROK 6: Osmažené bramboráky přehněte. Do každého vložte plátek masa a překryjte asi dvěma lžícemi kysaného zelí.
➜ Servírování
Cmundu po kaplicku podávejte jako hlavní chod, obvykle jako sytivý oběd, který stihnete do večera vyběhat! Na talíř přidejte trochu čerstvé zeleniny, máte-li rádi.
Vždy je dobré naplnit bramborák až těsně před servírováním.

TIP: Co takhle zkusit slaný závin z listového těsta, plněný kysaným zelím a slaninou?
➜ Užitečné tipy
- Bramboráky jsou poměrně mastné. Nějakou tu kalorii ušetříte tím, že čerstvě osmažené bramboráky položíte na papírové utěrky a necháte přebytečný tuk odsát.
- Bramboráky po stažení z pánve mají křupavé okraje. Jak chladnou, křupavost se vytrácí a nastupuje jistá gumovitost. I tak bramboráky neztrácejí na chuti, jen je lepší podávat je co nejdříve!
- A co vy a cmunda po kaplicku? Znáte? Děláte? A co na ni říkáte? Dejte mi vědět dole do komentářů!
Další bramborové recepty:

Jihočeská cmunda po kaplicku
Suroviny
Bramboráky:
- 700 g brambory - varný typ B nebo C
- 80 ml mléko - horké
- 2 vejce
- 5 stroužek česnek
- ½ lžíce sušená majoránka
- 6 lžíc hladká mouka
- 1 a ½ lžička sůl
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- 3 lžíce vepřové sádlo - na smažení bramboráků – lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
Dále si připravte:
- 3 plátky uzené maso - vařené; např. vepřová krkovice
- 200 g kysané zelí
Instrukce
- Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhané brambory dejte do síta a nad dřezem vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte horkým mlékem a promíchejte. Přidejte vejce, utřený česnek, sušenou majoránku a mouku. Osolte a opepřete, dobře promíchejte.
- Do pánve s nepřilnavým dnem dejte rozehřát na střední až vyšší teplotu asi lžíci sádla. Jakmile je dostatečně nahřáté, nalijte do pánve bramborákové těsto a obrácenou stranou lžíce rozprostřete na tenčí bramborák o průměru kolem 22-25 cm.
- Bramborák osmažte z obou stran dozlatova.
- Zatímco smažíte bramboráky, slijte kysané zelí a na jiné pánvi ho na troše vody ohřejte. Stejně tak ohřejte/poduste plátky uzeného masa. Ohřátí uzeného urychlí, pokud pánev přiklopíte poklicí.
- Osmažené bramboráky přehněte. Do každého vložte plátek masa a překryjte asi dvěma lžícemi kysaného zelí.
Poznámky
- Vystačí na 3 porce cmundy po kaplicku.
- SERVÍROVÁNÍ: Cmundu po kaplicku podávejte jako hlavní chod, obvykle jako rychlý oběd. Vždy je dobré naplnit bramborák až těsně před servírováním.
- Bramboráky jsou poměrně mastné. Nějakou tu kalorii ušetříte tím, že čerstvě osmažené bramboráky položíte na papírové utěrky a necháte přebytečný tuk odsát.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu