• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Krajové speciality

    Jihočeská cmunda po kaplicku

    Dne: 16. 6. 2023 · Aktualizováno: 26. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 0Sdílení

    Kdo by nemiloval české bramboráky! Stačí trochu fantazie a přeložený bramborák naplnit plátkem uzeného masa, překrýt kysaným zelím, a dostaneme na talíř dobrotu, které se v jižních Čechách říká cmunda po kaplicku. Recept je to jednoduchý, jídlo fantastické!

    Jihočeská cmunda po kaplicku, servírovaná s plátkem uzeného masa a kysaným zelím.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je cmunda po kaplicku
    ➜ Co potřebujeme
    ➜ Jak se dělá cmunda po kaplicku: podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Jihočeská cmunda po kaplicku

    ➜ Co je cmunda po kaplicku

    Autorství pokrmu se připisuje jihočeskému hospodskému z Kaplice, městečka v jižních Čechách, který rychle potřeboval zaopatřit nečekané hosty. Z nouze usmažil tenký bramborák a naplnil jej kusem uzeného s kysaným zelím.

    Jídlo sklidilo nadšenou odezvu a brzy se dostalo na jídelní lístky pod názvem cmunda po kaplicku. Recept na kaplickou cmundu je starý víc jak padesát let a za tu dobu se z jižních Čech rozšířil do mnoha dalších regionů naší republiky.

    U nás doma bramboráky milujeme! Buď samotné ochucené notnou dávkou česneku a majoránky, nebo právě s nejrůznějšími přídavky ve formě masa, kysané, čerstvé nebo sterilované zeleniny.

    Kromě cmundy po kaplicku u nás frčí třeba řízek Ondráš, další bramboráková bašta (doporučuji!).

    ➜ Co potřebujeme

    Suroviny na cmundu po kaplicku.

    Na domácí cmundu po kaplicku si připravte následující suroviny:

    Bramboráky:

    • Syrové brambory; varný typ B nebo C – obsahují více škrobu
    • Vejce
    • Mléko; horké. U nás v Jizerských horách se bramborákové těsto zalévá horkým mlékem, díky němuž jsou bramboráky hutnější. Horké mléko také zabrání hnědnutí brambor.
    • Hladká mouka
    • Česnek
    • Sušená majoránka
    • Sůl a černý mletý pepř; na ochucení
    • Sádlo; na smažení bramboráků. Lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem.

    Dále si připravte

    • Uzené maso; vařené, které stačí jen ohřát. Na jednu porci počítejte s jedním 150 g plátkem silným kolem 1 cm. Osvědčila se mi uzená krkovička, která je mírně prorostlá, ne zcela libová.
    • Kysané zelí; nám chutná to dělané s kmínem, předem nechte okapat

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Pánev na bramboráky: Bramboráky smažím na nepřilnavé pánvi o průměru 24-28 cm. Máte-li palačinkovou pánev se sníženým okrajem, klidně si ji vezměte k ruce; ke smažení bramboráků je jako dělaná!

    Fandíte kysanému zelí? Uvařte si valašskou kyselicu s klobáskou!

    Stručný popis:

    1. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a slijte nadbytečnou tekutinu.
    2. Zalijte horkým mlékem, přidejte vejce, mouku, utřený česnek a majoránku.
    3. Osolte a opepřete, dobře promíchejte.
    4. Na sádle osmažte bramboráky o pr. kolem 24 cm z obou stran dozlatova.
    5. Bramborák přehněte, naplňte ho ohřátým plátkem uzeného a přidejte kysané zelí.
    6. Cmundu po kaplicku podávejte teplou jako hlavní jídlo.

    ➜ Jak se dělá cmunda po kaplicku: podrobný fotorecept

    Příprava bramborákového těsta

    KROK 1: Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhané brambory dejte do síta a nad dřezem nebo do nádoby vymačkejte přebytečnou tekutinu.

    Škrábání slupky brambor pomocí ruční škrabky.
    Strouhání oloupaných brambor na struhadle na straně s malými slzičkami.
    Nastrouhané brambory v sítku, ze kterých je vymačkávána přebytečná tekutina.

    Čtěte: Jak nastrouhat brambory

    KROK 2: Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte horkým mlékem a promíchejte. Přidejte vejce, utřený česnek, sušenou majoránku a mouku. Osolte a opepřete, dobře promíchejte.

    Příprava bramborového těstíčka, suroviny v bílé míse.
    Bramborákové těstíčko v bílé míse.

    Smažení bramboráků

    KROK 3: Do pánve s nepřilnavým dnem dejte rozehřát na střední až vyšší teplotu asi lžíci sádla. Jakmile je dostatečně nahřáté, nalijte do pánve bramborákové těsto a obrácenou stranou lžíce rozprostřete na tenčí bramborák o průměru kolem 22-25 cm.

    KROK 4: Bramborák osmažte z obou stran dozlatova. Obracejte pouze jednou. Opakujte, dokud vám zbyde bramborákové těsto.

    Pokud vaříte ze základního množství surovin podle karty receptu v dolní části stránky, vystačí těsto na tři bramboráky.

    Smažení bramboráku na černé pánvi.

    TIP: Že je bramborák osmažený poznáte tak, že nadzvednete jeho okraj. Pokud vidíte zlatavou barvu, je čas bramborák obrátit.

    KROK 5: Zatímco smažíte bramboráky, slijte kysané zelí a na jiné pánvi ho na troše vody ohřejte. Stejně tak ohřejte plátky uzeného masa. Ohřátí uzeného urychlí, pokud pánev přiklopíte poklicí.

    Kysané zelí dušené v černé pánvi.
    Dušení uzeného masa na černé pánvičce.

    Dokončení jídla

    KROK 6: Osmažené bramboráky přehněte. Do každého vložte plátek masa a překryjte asi dvěma lžícemi kysaného zelí.

    ➜ Servírování

    Cmundu po kaplicku podávejte jako hlavní chod, obvykle jako sytivý oběd, který stihnete do večera vyběhat! Na talíř přidejte trochu čerstvé zeleniny, máte-li rádi.

    Vždy je dobré naplnit bramborák až těsně před servírováním.

    Cmunda po kaplicku s uzeným masem a kysaným zelím.

    TIP: Co takhle zkusit slaný závin z listového těsta, plněný kysaným zelím a slaninou?

    ➜ Užitečné tipy

    • Bramboráky jsou poměrně mastné. Nějakou tu kalorii ušetříte tím, že čerstvě osmažené bramboráky položíte na papírové utěrky a necháte přebytečný tuk odsát.
    • Bramboráky po stažení z pánve mají křupavé okraje. Jak chladnou, křupavost se vytrácí a nastupuje jistá gumovitost. I tak bramboráky neztrácejí na chuti, jen je lepší podávat je co nejdříve!
    • A co vy a cmunda po kaplicku? Znáte? Děláte? A co na ni říkáte? Dejte mi vědět dole do komentářů!

    Další bramborové recepty:

    • Staročeská bramboračka s houbami
    • Bramborový bác
    • Šťouchané brambory s cibulkou
    Cmunda po kaplicku s uzeným masem a kysaným zelím.

    Jihočeská cmunda po kaplicku

    Petra Kupská
    Kdo by nemiloval české bramboráky! Stačí trochu fantazie a přeložený bramborák naplnit plátkem uzeného masa, překrýt kysaným zelím, a dostaneme na talíř dobrotu, které se v jižních Čechách říká cmunda po kaplicku. Recept je to jednoduchý, jídlo fantastické!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 3 porce
    Kalorie 484 kcal

    Suroviny 

    Bramboráky:

    • 700 g brambory - varný typ B nebo C
    • 80 ml mléko - horké
    • 2 vejce
    • 5 stroužek česnek
    • ½ lžíce sušená majoránka
    • 6 lžíc hladká mouka
    • 1 a ½ lžička sůl
    • ¼ lžička černý pepř - mletý
    • 3 lžíce vepřové sádlo - na smažení bramboráků – lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem

    Dále si připravte:

    • 3 plátky uzené maso - vařené; např. vepřová krkovice
    • 200 g kysané zelí

    Instrukce 

    • Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhané brambory dejte do síta a nad dřezem vymačkejte přebytečnou tekutinu.
    • Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte horkým mlékem a promíchejte. Přidejte vejce, utřený česnek, sušenou majoránku a mouku. Osolte a opepřete, dobře promíchejte.
    • Do pánve s nepřilnavým dnem dejte rozehřát na střední až vyšší teplotu asi lžíci sádla. Jakmile je dostatečně nahřáté, nalijte do pánve bramborákové těsto a obrácenou stranou lžíce rozprostřete na tenčí bramborák o průměru kolem 22-25 cm.
    • Bramborák osmažte z obou stran dozlatova.
    • Zatímco smažíte bramboráky, slijte kysané zelí a na jiné pánvi ho na troše vody ohřejte. Stejně tak ohřejte/poduste plátky uzeného masa. Ohřátí uzeného urychlí, pokud pánev přiklopíte poklicí.
    • Osmažené bramboráky přehněte. Do každého vložte plátek masa a překryjte asi dvěma lžícemi kysaného zelí.

    Poznámky

    • Vystačí na 3 porce cmundy po kaplicku.
    • SERVÍROVÁNÍ: Cmundu po kaplicku podávejte jako hlavní chod, obvykle jako rychlý oběd. Vždy je dobré naplnit bramborák až těsně před servírováním. 
    • Bramboráky jsou poměrně mastné. Nějakou tu kalorii ušetříte tím, že čerstvě osmažené bramboráky položíte na papírové utěrky a necháte přebytečný tuk odsát.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 484kcalSacharidy: 57gBílkoviny: 35gTuky: 13g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recept s česnekem, Recepty s bramborami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 0Sdílení

    Další recepty:

    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT